canadaadventure.blogg.se

Mitt år som utbytesstudent i Kanada 13/14

Montreal dag 3-4

Publicerad 2014-04-30 19:20:36 i Allmänt,

Så i måndags morse lagade vi frukost på rummet och gav oss sedan av för att göra lite volontärarbete. Vi var en grupp på 15 personer och vårt jobb var att dela ut mat till hemlösa personer och sitta ned och prata med dem. Jag kan inte säga att det var jättelyckade 5 timmar vi spenderade där för det fanns nästan ingenting att göra och 95 procent av de som kom var män som killarna i vår grupp pratade med vilket resulterade i att vi tjejer inte hade nånting att göra. 
Hur somr helst blev klockan 2 och vi kunde åka vidare. Eftermiddagen spenderades i gamla Montreal, där jag och mina kompisar lekte turister. Ibland måste man faktiskt göra det. 

Efter middagen (som var crêpes igen) gick vi till Montreals hamn till the Seafarers Mission. Det är en plats dit sjöfarare kommer efter veckor eller månader ute på havet för att vila upp sig och kontakta sina familjer. Inne i byggnaden fanns det pingisbord, biljard, musik etc. Och fullt med folk från Indien och Filippinerna, som är de länder där de flesta sjöfarare kommer ifrån, mest för att det är billig arbetskraft. Det förklarar varför man alltid ser "made in Bangladesh/India/China" på alla kläder. Min klasskompis som är väldigt intresserad av politik, konflikter etc. fick även chansen att prata med en man från Ukraina som var där, som kunde förklara hur situationen där är på riktigt och hur han ser det. Så det var kul för henne. 

Morgonen efter åkte vi till ett nytt ställe för volontärarbete, men den dagen var mycket roligare än den tidigare. Det var bara handikappade personer där, de flesta 40+ och de pratade franska vilket de inte gjorde på det andra stället. Det var i stort sett som ett daghem och vi spelade kort med dem, lyssnade på musik på youtube (som vi förklarade hur det fungerade) och hade matlagningslektioner. Jag träffade dessutom på en italienare som jag pratade en mix av franska, engelska och italienska med en hel timme.
Emma hjälper till att skriva på datorn
Brittany visade hur youtube fungerar

Sen vid lunchtid bar det av hemåt. Fyra timmar senare gick bussen sönder (yey) så vi blev strandade vid sidan av motorvägen i en och en halv timme, 
Tur att någon är glad när man måste vänta så länge. Heja Lauren!
Jag och Johanna

Kanonbra resa var det, men nu är vi tillbaka i skolan igen. Tillbaka till normala livet. Imorgon är det maj. Och våren har inte kommit än. Helt otroligt...

Montréal dag 2

Publicerad 2014-04-28 04:17:01 i Allmänt,

Imorse bar det av på katolsk mässa i Notre Dame-kyrkan. De är speciella, de katolska ritualerna, och dessutom var det svårt att hänga med eftersom gudstjänsten var på franska, men jag snappade upp ett "Jésus", "morir sur la croix" och "alléluia" lite här och där. 
Sen gick jag för att möta Yani (den nyazeeländska tjejen) utanför kyrkan och vi gick ut på stan tillsammans med hela gruppen. Det var kul att se henne eftersom vi inte träffats sedan februari. Under nästan 3 timmar vandrade vi runt i souveniraffärer och skrattade åt dumma men typiska kanadensiska saker. Jag diskuterade storlek och pris på en Kanada-flagga som jag ville köpa med butiksbiträdet. Allt på franska förstås, och det slutade bra. Han frågade till och med - venez vous de la France? vilket jag tar som en komplimang. Så nu har jag en flagga som alla mina klasskompisar måste signera innan jag åker hem. 

Vi beställde lunch på en crêpes-restaurang och frågade servitrisen snällt om hon inte kunde prata franska med oss istället för engelska, som hon bytte till så fort hon hörde oss prata. Mina klasskompisar är allt mer motiverade till att prata franska än jag trodde, ärligt talat. En grupp på fem 17-18åringar väljer frivilligt att prata franska med varandra istället för engelska fastän ingen lärare lyssnar, vilket är ganska otroligt. Sånt händer bara bland oss nördiga humanister därhemma, men vi representerar 10 personer av säkert 800 därhemma så det är ju inte en stor del direkt.

Efter lunch i Old Montreal bar det av till the biodome, vilket hade fyra olika rum med olika naturtuper i, t.ex djungel, skog, Antarktis etc. Så vi spenderade lite tid där och gick sedan för att kolla på en väldigt skum och konstig fransk film på bio. 
Inne i La Notre Dame
Lunch med Yani på crêpes-restaurangen
Här är vi! Johanna, Lauren, Yani, jag, Grace och Kaitlyn



Imorgon är det volontärarbete som gäller! Nu ska jag sova. Godnatt.

Nous sommes arrivés à Montréal

Publicerad 2014-04-27 03:36:26 i Allmänt,

Nu är vi framme i Montreal. Sitter på hotellrummet nu och väntar på att vi ska samlas så vi kan få reda på vad som händer imorgon. Vår franskalärare tvingade oss (eller ville väääldigt gärna) att vi pratade franska på bussen på vägen hit, så det gjorde vi. 9 timmar senare stannade vi vid St. Joseph's Oratory i Montreal. Det är en stor kyrka som ligger på högsta punkten i staden. Vanligtvis är utsikten fantastisk där uppifrån men regnet öser ner ute och dimman är tät så vi kunde inte direkt se så mycket. 

Efter kyrkbesöket checkade vi in på hotellet, började laga mat och pratade franska i köket. Inget mat ingår på resan så vi stannade till vid motsvarande Ica Maxi innan vi kom fram till Montreal för att köpa lite att äta. 

Pasta och tomatsås blev det, med fransk baguette. Sen gick vi ut för att utforska området. Här kommer lite bilder. 
Här är det snabbmat som gäller. Kraft dinner är snabbkokt pasta med ostpulver som man blandar ihop. Bra jobbat killar!
St. Joseph's Oratory
Massor med ljus i kyrkan



Kvällsmat med mina room mates
Somewhere in Montreal
Vårt hotell ligger tydligen i China Town
"But first, let me take a selfie"
Vi övade våra franskakunskaper på Starbucks. Och franskt beteende...

De andra fyra tjejerna sitter bredvid mig och pratar "franglais" just nu - hälften franska, hälften engelska. Är ganska roande. Imorgon ska vi på gudstjänst i La Notre Dame, en katolsk kyrka mitt i Montreal. Tydligen gifte sig Celine Dion i den kyrkan för några år sen!
Bonne nuit!

Excited for Montreal

Publicerad 2014-04-22 01:06:02 i Allmänt,

Om bara några dagar är det dags för Montreal. Måste packa - igen. Fast nej, packningen lämnar jag till sista sekunden. Vanligtvis, det vill säga hemma i Sverige, behövdes det flera dagar för att packa, men inte nu längre. Efter att ha flyttat runt konstant i sju månader har jag en färdig packningslista i huvudet. 20 minuter är mer lagom numera. Vädret idag var kanonbra, fast fuktigt, så jag hoppas på samma temperatur i Montreal när vi kommer dit. Bussresan tar runt 10 timmar. Långa avstånd det där. Fast det är inte så farligt längre. Det är bara en halv dag vi pratar om. Inte resten av livet.
Har aldrig varit utanför Ontarios gränser förut så det kommer bli spännande. Även fast det nog inte kommer vara någon större skillnad att åka från Kitchener till Montreal än det är från Dalarna ner till Småland. Fast har hört att Quebec är finare, så kan ju alltid hoppas på det. Dessutom får jag chansen att träna upp franskan. Hrmm...
Ärligt talat, hänger jag runt med en grupp engelsktalande franskaelever är nog inte turen maximal att vi öva vår franska. Jag och min kompis i franskaklassen ringde upp en man i Montreal för att boka voluntärarbete under resan och det räckte med ett "bonjour" av min klasskamrat för att han skulle byta språk och börja prata engelska istället. Konsekvensen av ett tvåspråkigt land. Ska man lära sig ett språk ordentligt är det helt enkelt bara att åka till en plats där ett "störande" språk inte existerar.
 
En annan rolig sak som händer framöver är att jag får Nya Zeelands-besök (all the way from Montreal)!
Yani från NZ kommer komma och besöka mig här i Kitchener i mitten av maj. Hon är också en utbytesstudent men bor i fransktalande Quebec, en bit utanför Montreal. Så då får jag visa henne runt och höra på  nyazeelands-dialekt i fyra dagar. Kommer bli suveränt! Här är en bild av oss från dog sledding-resan:
 
 
 

Svenskt sommarväder

Publicerad 2014-04-21 02:23:54 i Allmänt,

Tog en vårpromenad idag efter påsk-gudstjänsten i kyrkan. Det var varmt ute, kanadensiskt vårväder, fast svensk sommartemperatur.

Skillnaderna mellan svenska och kanadensiska tussilagos?
1. Folk här tror att de är samma sak som maskrosor och är därmed även ogräs.

2. De luktar absolut ingenting. Är inte det konstigt?

Julianne, Josh och jag
Jag och Julianne
Bethany och Julianne
Isaac hittade en perfekt vilo-position. Looks comfortable, eh?
 
Sen stötte vi på en kompis ute i grannarnas trädgård också...

 

Moving Day

Publicerad 2014-04-21 01:05:03 i Allmänt,

I torsdags hade vi studiedag men ändå bestämde sig jag och Bethany för att åka till skolan och hjälpa till att städa och flytta. Skolans nya utbyggnad är i stort sett klar nu så nästa vecka kan vi börja använda det nya utrymmet. Vi kommer få en helt ny gympasal, nya kontor, nytt science lab och ny bildsal. Biblioteket kommer efter sommaren flytta till den nuvarande matsalen och det kommer äntligen byggas en kafeteria, eftersom rummet vi äter i just nu inte är speciellt stort. Dessutom kommer huvudentren flytta till andra sidan skolan, så när jag kommer och hälsar på nästa gång kommer jag inte känna igen mig.
Alla i årskurs 12 var tvungna att komma och hjälpa till men totalt dök bara 7 tjejer och ett tiotal killar upp. Fast det kände vi på oss så det var lika bra att erbjuda extra hjälp, fastän vi går i åk 11. Här är några bilder från dagen:
Personalrums-utrensning
Nya delen av skolan
Gamla gympasalen...
...och nya
Jag och Marieke tog hand om teaterkostymerna. Go drama team!
Och sen åkte vi runt i basketboll-lådan på hjul och skrämde folk 
Utrensning av gamla prylar
Yey Woodland!! Våren är här
 

Bilder från mars och april

Publicerad 2014-04-18 15:56:00 i Allmänt,

Har lite bilder från mars och april som jag aldrig haft tillfälle att visa...Snösko-promenad ute på landet i Listowel

Jag, Marieke och
Bethany på robot-tävlingen (även min födelsedag)

Vi gick på en ABBA-konsert som var ganska så awesome

Är ju tvungen att ta kort framför skolbussen. De är fortfarande lika coola 

Hittade svenska pepparkakor 

Ja, vi fick lust att leka lite

Såhär ser parkeringen ut utanför skolan varje dag kvart över tre
Shopping på costco. Smockfullt med människor
 
Cast party efter pjäsen var slut

Vi fick blommor

En Kanadagås jag stötte på på väg hem från bussen. Blev lite rädd att han skulle attackera mig

Time for Maple Syrup

Publicerad 2014-04-17 04:08:30 i Allmänt,

Vill ni veta hur man tillverkar lönnsirap? Tur, för nu kan ni fråga mig.
Mars och april är månaderna då saven börjar rinna från lönnarna - det kommer alltså inte färdig sirap direkt därifrån. Det finns ett antal "sugar bushes" här i närheten med massvis av lönnar. Jag tror det är enklast att förklara i bilder.

Jag var och besökte min första värdfamilj i Listowel en helg så då passade vi på att åka ut till sugar-bushen, för de ville visa mig hur det gick till. Det var häst och vagn som gällde (vilket inte är helt ovanligt här, i speciella fall. Ska förklara mer om det i ett annat inlägg). Det var bara 10 minuter ut i skogen.


Här är skogen som är full med slangar och rör mellan träden. I vissa skogar används hinkar för att samla all sav, men det sättet är lite gammaldags eftersom det tar så lång tid att gå och tömma alla hinkar för hand. Istället används dessa slangar som suger ut saven automatiskt. Det är som en dammsugare helt enkelt, med ett svagt sug i slutändan så att saven kommer ut.

Ja, de hade ett litet tält, precis som the Native Americans hade när de kokade lönnsirap förr i tiden.

Här ser ni en närbild på slangarna som används och sätts in i stammarna

Man kan se saven rinna
Här är ett exempel på hink-varianten de har. Denna användes dock bara för att besökare skulle kunna se

Efter att saven samlats ihop måste den kokas. Har man 40 liter sav motsvarar det 1 liter färdig lönnsirap. Inte undra på att det är så dyrt!

Detta är under kokningsprocessen

Tog ett (suddigt) kort på beskrivningen till hur man borrar ett hål i lönnstammen. Är lite sugen på att experimentera hemma nästa år

Pannkakor med sirap är ett måste om man är på sugar bush-tur! Det finns tre olika sorters sirap. Ljus, medium och mörk. Färgens bestäms av årstiden. I början av mars när saven börjar rinna blir sirapen ljus och nu i slutet av säsongen blir den mer mörk. Smaken är lite olika.
Här är lönnsirapsgodis. Tydligen så är det bara att koka sirapen, hälla ut lite på snö och låta det stelna. Sen har man godis helt plötsligt! Enkelt.
Och här är resultatet
 
 
Veckan efter vi åkte ut i lönnskogen hölls det en Maple Syrup Festival i en liten stad som heter Elmira, inte allt för långt ifrån där jag bor. Tydligen är den marknaden med i Guinness Rekordbok för det kommer ca 70 000 personer varje år. Inte i år dock. Veckan innan var sådär lagom varm, och likaså veckan efter, men den lördagen när vi var på marknaden var hemsk. Tror inte jag varit så kall under hela vintern som jag var den dagen. Det beror mestadels på fukten som börjar komma nu.
Här kokas lönnsirapen!
Funny looking potatoes på pinne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Outrageous Fortune - The End

Publicerad 2014-04-14 03:07:15 i Allmänt,

Outrageous Fortune är nu officiellt över. Har haft två helt otroligt fulla, men roliga veckor med teatern. Denna vecka har jag varit i skolan i nästan 60 timmar, flera dagar ända till 10 på kvällen. I torsdagskväll hade vi premiär för föräldrar och andra som ville komma, i fredags körde vi igenom den hela tre gånger. Alltså sammanlagt 6 timmars skådespeleri den dagen, för pjäsen är lite över två timmar lång.Och i lördags hade vi sista framträdandet, med cast party efteråt hos en av tjejerna i pjäsen.
Hittade en bra sammanfattning om vad hela pjäsen handlar om. Jag har förklarat lite förut men det här är vad som händer:

Put many of Shakespeare’s tragic characters together in a self-help group and you get a smart, laugh-out-loud comedy that’s also quite educational! Tragic characters Ophelia, Desdemona, King Lear, Macbeth, Lady Macbeth, Romeo, Juliet and others seek support at the "Tragedians Anonymous" (terapigruppen alltså) group led by Prospero, where the meeting’s theme is “Identify those who wrong us and those who we wrong.” (Vi pratar om allas problem) The characters proceed to confront the other characters in their plays, including Iago, Shakespeare’s worst scoundrel. They’re also forced to face their Fatal Flaws, who come to life onstage!  When the confrontations don’t work out as planned, the tragic characters seek revenge!  Plans go awry, and the group members are ultimately forced to make some difficult decisions about fate, forgiveness and foolery.  This is a fantastic comic send-up and tribute to Shakespeare’s tragedies that also re-familiarizes us with the storylines and characters of some of Shakespeare’s greatest works.
 
Så första scenen börjar med att alla träffas i terapigruppen för att presentera sig själva och berätta om vad som går fel i de riktiga Shakespeare-pjäserna. Sedan följer en rad scener där delar av varje individuell pjäs framförs. T.ex. får man se vad som händer när Romeo och Julias föräldrar bråkar och varför allt blir som det blir. Efter 6 sådana scener träffas alla karaktärer igen, tillsammans med sina "fatal flaws". Dessa är personlighetsdrag som varje huvudkaraktär har och det är de som är orsaken till tragedin som sker i varje pjäs. Öde, svaghet, fåfänga, och ambition är exempel på sådana. Under den andra terapi-träffen börjar alla klaga på att gruppen inte fungerar, och att ingenting går bättre än det gjorde innan. Så det som händer är att karaktärerna gaddar ihop sig för att få revansch på sina "fatal flaws" vilket slutar i ett enormt slagsmål (frozen tableaus, ingen aning om vad det heter på svenska). Till slut utbryter en fight mellan gruppledaren och Macbeth, vilket sker med strobelights, blinkande ljus, som gör att allt ser ut att gå i slow motion. Allra sist pratar gruppledaren, om betydelsen Shakespeares alla karaktärer har spelat genom tiderna och hur pjäserna lärt människor om hur dåliga beslut kan påverka framtiden.
 
Så nu vet ni. Det är ganska så awesome om jag får säga det själv.
Jag och Brittany
Här är rummet där allt smink och hår fixas. Till vänster sitter King Lear
Bästa frisören Julia!! (som delvis fixade mitt hår också)
Vanessa, jag, Megan, Vanessa och Anna
(Desdemona, Lady Anne, Lady Macbeth, Fate och make-up)
Söta Robin som spelade Julia (från Romeo och Julia)
Emma, Brittany och Rebekah
(Ophelia, Emilia, Goneril)
David och Robin
(Romeo och Julia)
Vanessa, Esther och Madeleine
(Fate, Hamlet's Fatal Flaw och Weakness)
The Montagues and Capulets
(från Romeo och Julia)
Från Macbeth
Balett-dags
Publikens favorit
Sarah, jag och Robin under vår andra "terapi-lektion"
VÅRAN AWESOME FIGHT SCENE!!

Alla på plats efteråt
Det här var min scen!! Weakness, Lady Anne, Richard II och Deception

Romeo och Julia

Här ser ni alla Fatal Flaws!

Rebekah och jag

Vanessa, Isaac och Brittany
(Desdemona, Iago och Emilia)
 
 
 
 
 

The Court House and Kiwanis

Publicerad 2014-04-10 04:39:46 i Allmänt,

Första stoppet idag: the court house! Imorse bar det av med lag/juridik-klassen till Kitcheners tingsrätt. Eller vad den kanadensiska motsvarigheten nu är. Först och främst var vi tvungna att gå igenom säkerhetskontrollen som var lika genomgående som på en flygplats. Vi fick en rundtur av byggnaden av en man som jobbade där. Han visade oss de flesta delarna av rätten, även de med ”private access only”-skyltar utanför. Domstolen de har i Kitchener är även “The Province of Ontario's provincial courthouse” vilket betyder att det är dit alla fall tas upp från hela Ontario om de inte kan lösas på stads-nivå.

Byggnaden är bara ett år gammal – den invigdes i mars 2013 – och allt är byggt i sten och jättemodernt med stora glasfönster och massa hiss-system. Här är en bild. Älskar att allt, både ute och inne, är översatt på både engelska och franska. Så säger lagen nämligen, och det gäller matvaror och andra produkter också.

Efter rundturen fick vi träffa en domare. Jag förväntade mig ungefär samma sak som vi fick se hemma förra året i skolan när vi åkte till tingsrätten i Falun, men allt här är så mycket mer formellt. När domaren kom in i rummet fick alla bråttom att ställa sig upp för att visa respekt och själv var han klädd i en svart kappa ("robes" om det är enklare). Han hade även ett rött band över högra axeln, dels för att visa att han var en "Superior Judge" men också för att visa respekt.
Domaren pratade med oss en stund och förklarade hur rätten gick till. Sedan var det meningen att vi skulle gå och titta på ett fall om "sexual assault" men det hade tydligen blivit inställt så vi försökte snabbt få reda på vad som var tillgängligt under den tiden vi skulle vara där. Det visade sig att det fanns två olika fall att lyssna på - ett fastighets-fall och ett mord. Gissa vilken vi gick till?

Vi blev varnade för att mord-rättegången kunde innehålla obehagliga bilder så vi var beredda på det när vi gick in men det blev aldrig något sådant. Det här fallet hade redan hållt på i två veckor så det är ingen kort process inte. Oturligt nog (eller kanske lyckligtvis, jag vet inte) var försvararen, alltså mördaren själv inte där idag. Vi fick lyssna på två vittnen och på grund av att de var där hade han bestämt sig för att inte sitta med. Och inga bilder blev det så allt som allt var det en ganska tråkig rättegång. Och sen var vi tvugna att gå.
Men intressant var det allt!
Amy redo för rättegång. Ser ni stenväggarna och hur modernt allt ser ut?
Fick reda på senare att man inte fick ta kort därinne förresten... Ooops
Fin utsikt över Kitchener från femte våningen
 
Efter skolan bar det av till Stratford. Det var nämligen tävlingsdags med musikkåren! Jag har spelat i Kitcheners orkester i några månader nu och varje års hålls det tävlingar mellan olika orkestrar. Tävlingen heter Kiwanis och kan göras i de allra flesta saker som har med musik att göra - orkestrar, sång, piano, duetter o.s.v. Tydligen var min skolorkester med förra året också. På vägen till Stratford stannade vi till för att äta middag på en kinesisk restaurang. De hade världens största buffé med ett enormt dessertbord, inklusive en chokladfontän.Så vi doppade färska jorgubbar där i.
 
Under själva tävlingen spelade vi 3 olika låtar och fick en halvtimme på oss, vilket vi nästan klarade av. Vi gick några minuter över tiden, troligtvis beroende på att en av låtarna var hela 14 minuter lång! Det var vi och två andra orkestrar som tävlade ikväll. Kitchener Musical Band Society skrev nyss på facebook:

"2nd place at Stratford ‪#‎Kiwanis‬. Congrats to StratfordConcertBand on first. Great job by all bands! ‪#‎communitymusic‬"
Så vi kom tvåa alltså! Helt okej resultat, fast inte lika bra som förra året.
 
Nu ska jag gå och lägga mig, för imorgon har vi officiell premiär för skolpjäsen! Då kan allmänheten komma. I tisdags framträdde vi bara för mellanstadieskolor. Efter ikväll kommer det inte bli allt för mycket tid att sova. Inte förrän på söndag när allt är över. Godnatt!

P.S. Glömde nämna att vi stannade till med hela klassen och skolbussen på Tim Hortons efter besöket på tingsrätten. Alla gick runt med en Timmies-mugg efter det haha! Kan det bli mer kanadensiskt?
 
 

Outrageous Fortune

Publicerad 2014-04-08 02:17:17 i Allmänt,

Imorgon är det teater-premiär! Vi börjar med mellanstadie-publik vilket jag tror kommer bli ganska bra. Du kan folk bli av med nervositeten innan vi uppträder "på riktigt" så att säga. Totalt blir det 6 föreställningar.
Pjäsen heter Outrageous Fortune och handlar i stort sett om alla pjäsen Shakespeare skrivit - vi har med Othello, Macbeth, Richard III, The Tempest, Hamlet och Romeo och Julia. Jag spelar Lady Anne från Richard III.
I lördags hade vi genrep med full utklädnad, ljus och ljus så jag passade på att ta lite kort.

Skylten utanför skolan!

Sånt här händer när nån tar min telefon
Från "Richard III"

Samtal med Romeo och Julias föräldrar

Julia
Här är terapi-gruppen alla Shakespeare-karaktärer går i. Hela alltihop är en komedi i stort sett, med inslag av de riktiga pjäserna

Iago och Desdemona från "Othello"

Det var alla bilder jag fick ihop innan min kamera lade av. Det finns massor med fler bilder som de andra tagit. Får se om jag kan få tag i dem.

Om

Linnea Källgren

Hej! Mitt namn är Linnea och här kommer jag berätta om mitt liv som utbytesstudent i Kanada, på andra sidan jordklotet! Jag är 18 år och bor just nu i Kitchener, Ontario där jag bor i en värdfamilj och går på Woodland Christian High School. Jag åker med organisationen YFU!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela