canadaadventure.blogg.se

Mitt år som utbytesstudent i Kanada 13/14

The Nutcracker

Publicerad 2013-12-24 18:16:09 i Allmänt,

Så, idag var en rätt så bra dag. Eftersom det är jullov brydde jag mig inte om att vakna allt för tidigt, och både Rebekah och Celeste jobbar så det finns inte så mycket att göra här hemma heller. I alla fall fick jag mitt rum ordentligt städat. Tyckte det behövdes eftersom jag ska flytta in till mitt nya rum på lördag. Mitt rum jag har just nu är ett rum som familjen vanligtvis hyr ut till universitetsstudenter eller liknande, så i januari kommer det nytt folk som ska bo här och då måste jag flytta på mig. Efter städningen var klar gick jag en sväng till stadsbiblioteket. Gårdagens isstorm (har vi såna hemma?) gjorde att det var lite kaos här och var i stan. Stora grenar hade fallit ned eftersom de var täckta med frusen is och var alldeles för tunga för att hålla uppe. Såhär ser grannarnas framsida ut just nu till exempel.

Här har de samlat ihop alla grenar så att de är lättare att ta hand om. Så här ser det ut överallt nu
 Det här är när isstormen fortfarande höll på. Fler grenar tillkom efteråt. Man kunde höra stora brak utanför när de föll ned och sedan en duns när de landade på backen. Grannbarnen satt som fastklistrade i fönstret
 
 

 

 Det som brukade vara ett fint träd utanför biblioteket. Not anymore

Man går genom centrum för att komma till biblioteket. Jag bor ungefär 2 minuter från uptown så det är enkelt att ta sig dit om man vill. Har inte haft tid att utforska stan så genomgående än dock, trots att jag bott här en och en halv månad. Antar att det är en sak jag får göra under jullovet nu när jag har mer tid. Waterloo Public Library är ett fint bibliotek, ungefär samma storlek som det vi har i Ludvika, mer eller mindre. Det har två våningar med böcker och en massa mysiga hörnor där man kan sitta och läsa och titta ut över trafiken som rör sig nedanför. Mitt i alltihopa finns ett gäng datorer som oftast är ockuperade av universitetsstudenter, framför allt asiater. Fråga mig inte varför. Hur som helst gick jag runt där ett tag, tittade i lite böcker, hittade en del svenska läroböcker. Sen tog jag en bok och satte mig nära fönstret för att läsa lite. Mest för känslans skull. Och det snöade för fullt utanför.

 

Efter en timme började jag vandra tillbaka hemåt igen och insåg hur kallt det faktiskt var ute. Allt har frusit till is så man får passa sig när man går. Huvudgatan i uptown Waterloo är rätt så mysig i vintermörkret sådär klockan fem på eftermiddagen. Varenda gatulampa är dekorerad med en krans, och framför det lilla shoppingcentret med mataffär och diverse nödvändiga butiker finns en skridskorink som alltid är full med folk. Jag måste bara gå dit och åka skridskor nån gång. Plus att de har en stor julgran bredvid också. Jag tror det här med skridskor är en ganska stor sak här i Kanada. I vissa områden har de skridskorinkar (Finns det ett bättre ord för rink? Låter inte helt rätt i mina öron…) överallt precis som vi har fotbollsplaner hemma. Dessutom har de en stor rink för ”public skating” i nästan varje stad. Vi har en här i Waterloo och ni såg bilder på den de har i Kitchener, utanför där den tyska marknaden var.

 
När jag kom tillbaka hem åt vi middag och sen bar det av till Guelph för att se ”Nötknäckaren” – en balettföreställning på två timmar. Det var jag, de två tyska utbytesstudenterna och tre tjejer från skolan som såg den. Själva showen var helt okej, bara lite mystisk med alla djur som man inte fattade förrän efteråt vad de var för något. Men det var kul att se, speciellt eftersom jag aldrig varit på balett förut. Och föreningen alla balettdansare kom ifrån är grundad i Sverige tydligen – ”Ballet Jörgen”.
 Innan showen började var alla tvungna att stå upp för att lyssna på nationalsången ”O Canada”
 Veronika och Giulia (från Tyskland), Sarah, Vanessa. Och stackars Rebecca satt en rad framför oss andra, så hon blev inte med på kort


De flesta bilder är lite suddiga för att vi satt för långt bak för att kunna ta bra bilder
De söta ekorrarna!

Vi fick en bra deal för biljetterna. Vanligtvis kostar de 47 dollar + taxes (såklart) vilket blir nästan 350 kronor, men eftersom vi är studenter och visar upp vårt fina student card, så kommer vi in för endast 5 dollar!! Jättebilligt!

 Här är mitt fina student card som bevisar att jag går på en kanadensisk skola. Wihooo!

På väg hem bestämde vi oss för att stanna till på Tim Hortons (kan det bli mer kanadensiskt?) för att dricka varm choklad. Jag, Sarah och Rebecca beställde en varsin polkagrischoklad - en julspecialitet tydligen. Det är varm choklad med grädde, toppat med polkagris.

 
Sarah med sin Candy Cane Hot Chocolate

Nu är det midnatt här om två minuter så det är dags att gå och lägga sig. Om några timmar kliver ni upp där hemma i Sverige och har julafton, går till kyrkan och öppnar paket. Min jul blir nog lite annorlunda i år. Plus att jag får vänta en dag till.

God natt!

Snow day!!

Publicerad 2013-12-20 18:19:19 i Allmänt,

Idag fick jag min första snow day någonsin! Vi har haft snö ett ganska bra tag här i Kanada, men idag är det plusgrader ute så snön är påväg att smälta och vägarna är bara slaskiga. Bussarna vill inte köra då, så vi är lediga!
Oturligt nog var det sista dagen innan jullovet så det blev lite abrupt avslut på terminen. Plus att vi idag skulle haft Christmas Spirit Day (när alla klär ut sig till något juligt), åkt till Guelph för att åka skridskor, och delat ut presenterna vi köpt för Secret Santa. Förra veckan fick alla som ville skriva upp sig för Secret Santa, vilket betyder att man får en person i skolan man ska köpa en julklapp till utan att den personen vet om det. Jag fick min present igår dock, för min hemliga jultomte visste i förväg att hon inte skulle vara i skolan idag så hon gav sig till känna.
 
Blev jätteglad för presenterna - Kanadavantar från de olympiska spelen 2012 och en chokladkaka. Tack Amy!!
 
 
Så här mycket snö har vi just nu! De här bilderna är från i måndags när jag bestämde mig för att gå ut och ta lite kort.
Lite skillnad från september när jag började
Det är ganska grått ute om man säger så
 Här är biblioteket som jag inte tror jag har visat nån gång
 

Här är en liten (skakig) rundtur i en del av skolan också! Eftersom jag åker med min värdpappa till skola varje morgon så kommer vi dit runt kl. 8 så då är det ingen där. Det är därför det är mörkt i skolan också.
Allting runt skolan är majsfält, så i höstas när jag kom hit var jag helt omringad av majs varje dag. Lite komiskt faktiskt.
Så nu har jag jullov tills 6 januari när skolan drar igång igen. Eftersom Kanadas skolsystem är lite annorlunda så är inte första terminen här över än. När vi kommer tillbaka till skolan har vi två veckor med vanliga lektioner, sedan en veckas exams och efter det är första terminen över. Andra terminen börjar i slutet av januari.
 

Christkindl Market

Publicerad 2013-12-14 23:26:05 i Allmänt,

Förra helgen kom två av de tyska utbytesstudenterna hem till mig och sov över en natt. Dagen efter gick vi till Christkindl-marknaden som är en tysk tradition. Orsaken till att den kan ordnas här i stan varje år beror på att det finns så många människor med tysk bakgrund i Kitchener och Waterloo.
Kören som sjöng tyska jullåtar
Precis utanför marknaden har de ordnat en is-rink för skridskoåkning
Flaggorna är på halv stång pga Nelson Mandela
Här sålde de Apple Fritters (bröd med stekta äpplen i kanel) som var jättegoda!
Och så en väldigt speciell man som gick runt med sin vagn och spelade musik
Josef och hans åsnor i ett stall! Såg kallt ut dock!
 
Efter marknaden gick vi okmkring i centrum en stund. Efter ett tag kom vi in i China Town, så vi bestämde oss för att utforska den kinesiska delen av världen också. Mataffären var en bra början. Så Agnes, om du läser det här, så vet jag hur du har det när du går och handlar haha! Förutom att det här var den kinesiska affären och inte japanska.
Fina te-askar!
Och så nudlar såklart
 
 

Adopt a Family

Publicerad 2013-12-10 00:32:36 i Allmänt,

Varje år i December får alla klasser på Woodland en familj som de ska hjälpa vid jul. Själva konceptet heter "Adopt a Family" och går ut på att klassen blir tilldelad en familj med runt 6 familjemedlemmar. Sedan går vi och köper julklappar till dem, eftersom de inte har råd med det själva. Familjerna är fattiga, och har oftast en hel del barn. I min grupp fick vi 3-åriga Hudson som vi skulle köpa presenter till. Han gillade monster trucks, stod det i informationen så en eftermiddag gick jag och min klasskompis Sarah till Walmart för att shoppa lite. För 75 dollar (som var summan varje grupp skulle spendera) köpte vi ett presentkort, en stor radiostyrd monster truck, några små bilar och ett bokstavsspel.
I onsdags morse fick vi tid i skolan att slå in alla presenter och skriva ett kort till familjen. Efter det hade vi lite julfest också, med godis och film.

Här är våra presenter! Lite svenska bilar smög in i bakgrunden också - och alla gillade dem
 
 

What you didn't know about Canada...

Publicerad 2013-12-06 22:08:04 i Allmänt,

- Lönnsirap är ett måste på pannkakorna. Är inte tallriken dränkt så har du tagit alldeles för lite.
 
- Tid ska inte tas allt för allvarligt (med undantag för skolan dock). Ska någon hämta upp dig klockan 8 kan du gott och väl få vänta en halvtimme eller 45 minuter innan de dyker.
 
- I Waterloo heter centrum inte "downtown" som det gör överallt annars, utan "uptown". Det beror på att Kitchener och Waterloo är ihopbyggda och Waterloo är den översta staden, därav uptown, och Kitchener är den nedre staden, downtown.
 
- På min 4 minuter långa promenad till busshållplatsen räknade jag till hela 23 ekorrar en morgon. Det betyder att om du går omkring i bostadskvarteren i uptown Waterloo kommer du i genomsnitt se 345 ekorrar i timmen.
 
- När vi ändå är inne på ekorr-temat - Ekorrarna i Kanada är inte bruna som de är i Sverige utan gråa och svarta.
 
- En person som visar folket till rätta på en teaterföreställning kallas "Usher". Min värdfamilj skrattade åt mig när jag frågade varför alla med namnskyltar hette samma sak.
 
- Många kanadensare i min ålder kan inte simma. De trodde mig först inte när jag berättade att det är obligatoriskt i skolan i Sverige.
 
- Äter du dessert så gör du det med gaffel, inte med sked.
 
- Mjölken kommer inte i mjölkkartonger utan i plastpåsar som man måste klippa hål i innan man kan hälla ur dem.
 
- Frågar man någon hur svenska låter blir svaret nästan alltid japanska.
 
 
Jag har också fått några roliga frågor sen jag kom hit. Inte så många som jag förväntade mig dock, för kanadensare är ganska allmänbildade. Plus att 75 procent av skolans alla elever har holländsk bakgrund, så de flesta har varit i Europa minst en gång och har lite bättre koll på geografin.
 
- Åh, Sverige! Jaha... hm, vänta lite... Ni har jättegoda ostar, choklad och tillverkar klockor.
- Ehm, nja. Det är Schweiz det ja...
 
- Har ni engelska som modersmål?
 
- Först kommer Tyskland, sen Polen och sen Sverige, eller hur?

Om

Linnea Källgren

Hej! Mitt namn är Linnea och här kommer jag berätta om mitt liv som utbytesstudent i Kanada, på andra sidan jordklotet! Jag är 18 år och bor just nu i Kitchener, Ontario där jag bor i en värdfamilj och går på Woodland Christian High School. Jag åker med organisationen YFU!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela