canadaadventure.blogg.se

Mitt år som utbytesstudent i Kanada 13/14

Waterloo

Publicerad 2013-11-30 18:10:51 i Allmänt,

Första helgen i Waterloo åkte vi upp norrut för att hälsa på min värdmammas föräldrar. Väl där tog de mig ut på en liten tur för att jag skulle få se hur det såg ut däromkring. Till skillnad från här i södra Ontario har de faktiskt lite backar och små berg, där man kan åka slalom på vintern.
Lake Huron
Om man titta noga kan man se några fiskare på bilden. De stod med vatten upp till midjan och försökte få napp
 
När jag kom till Waterloo var det kulturvecka i stan. Så en kväll bestämde sig min värdpappa, syster och jag för att gå på en chilensk konsert. Den var enbart på spanska men eftersom alla vi tre pratar någorlunda bra spanska så gick det bra att förstå. Mannen på bilden nedan använde bara trumma som ackompanjemang till sin sång. Om ni föreställer er någon som sjunger ensam från en inhemsk indianstam får ni nog en ganska bra bild av hur det lät. Jätteintressant!

Som uppföljning på kulturveckan bestämde vi oss för att äta middag på en östafrikansk restaurang. Här är maträtten som vi alla delade på. Den skulle ätas med händerna
 

Vi åkte också till en marknad som ligger i St. Jacobs ca 20 minuter härifrån. Min värdsyster jobbar där två gånger i veckan (12 timmar i sträck ute i kylan!!) så vi åkte och hälsade på henne.
Och så massvis med olika sorter av lönnsirap såklart! Jag är ju i Kanada!
 

Jag har också fått varit med om en helt ny tradition - Hannuka!
Hannuka är en judisk högtid som min familj firar varje år (fast de inte är judar). Den är också känd som ljusets fest och varar i åtta dagar, med början den 27 november (2013). Varje dag ska man tända ett ljus i menoran, som är en speciell ljusstake. Den har åtta ljus plus ett i mitten, och ser traditionellt ut såhär:

Historien bakom hannuka är att det förr fanns olja till templets alla lampor för en enda dag, men Gud såg till att oljan räckte i åtta dagar istället, lagom tills ny tempelolja kunde göras. Därför tänds ett ljus varje dag, som minne till det.

Vid middagsbordet får vi under de här dagarna också en liten present. Hittils har jag fått Hanukka-kakor, ett pennfodral, strumpor och en adventskalender.

Nu är det jul igen...

Publicerad 2013-11-23 19:45:57 i Allmänt,

Halloween är över och vintern har kommit på riktigt nu. Det var inte en så stor sak som jag trodde här, att fira Halloween. Vi fick runt 10 barn som plingade på dörren under kvällen (tillsammans med deras föräldrar, för att de inte skulle komma bort) så vi gav dem godis. Skillnaden mellan Sverige och Kanada är dock att hemma skrapar barnen ihop en lagom mängd godis under en kväll, men här använder de plastpåsar och tygkassar för att det blir alldeles för mycket. Så det är kanske därför föräldrarna är med också - som bärhjälp?! Det var några i grade 12 som gick bus eller godis (nej, det är inte vanligt att 17-åringar gör det här. Det var bara för skojs skull!) och en av tjejerna fick ihop två hela kassar med godis, choklad och chips. Och hon var bara ute en halvtimme! 

Dagarna efter Halloween började affärerna pyntas med juldekorationer, alltså i början av November.
"Eh" är ett väldigt bra (kanadensiskt) ord som används här istället för frågetecken - It was good, eh? Alla använder det inte, men jag hör det allt ibland!
 
För tre veckor sen meddelade skolan att de skulle starta en skolpjäs, så jag bestämde mig för att göra audition för den. Alla extra-aktiviteter här på skolan förutom kören, kräver audition eller try-outs innan man kan gå med. Så för teaterpjäsen fick vi varsin monolog att träna in. Alla monologer var från olika Shakespeare-pjäser. Den pjäsen vi ska göra heter "Outrageous Fortune" och handlar om Shakespeares alla tragiska karaktärer som möts i gruppterapi för att diskutera sina problem. Ganska komiskt faktiskt.
 Min monolog från Romeo och Julia som jag skulle träna in

Vi fick två dagar på oss att lära oss texten och hitta på rörelser och uttryck som passade in. Sedan framförde vi monologerna för en grupp på 20 personer plus 3 "directors". Det var aningen nervöst men det kändes bra efteråt i alla fall. Tre dagar senare fick jag ett mail som sa att jag hade fått rollen som Lady Anne! Det är en av huvudrollerna, vilket är jättekul! Så nu är vi i full fart och övar, för att det ska bli så bra som möjligt tills uppträdandet som är i april.
 
En annan rolig sak som hände på skolan är Grandparents' day! Det är en dag där alla elever bjuder in sin mormor och morfar eller farmor och farfar till skolan för att vara med en dag på skolan. På morgonen hade vi en konsert för dem i idrottshallen. Min band class uppträdde ett par låtar, kören (som jag också är med i) sjöng och jag och en annan tjej spelade en duett på flöjt och klarinett. Sedan var det såklart andra elever som uppträdde också, de visade en film från skolans utbyggnad som de jobbar på och som ska vara klar lagom tills jag åker hem (såklart...). Efter konserten gick alla tillbaka till sina lektioner men jag hade "spare" (håltimme) så jag hjälpte till att ställa fram bord och stolar, och duka fram till alla far och morföräldrar som skulle äta sopp-lunch på skolan.
Cafeterian där vi vanligtvis äter lunch, men idag fungerade det som kapprum!
Ovant men jättekul att se allihop i skolan. Vi borde införa en sån här dag i Sverige!!
 

För två veckor sen såg mitt rum ut såhär:

Ja, du gissade rätt. Jag har flyttat igen!! Nu har jag äntligen kommit till min permanenta familj, som bor i Waterloo, en ganska stor stad på 130 000 invånare. Waterloo är så gott som ihopbyggt med Kitchener (230 000) så man kan säga att jag bor i en "halvmiljon-stad"! Min nya familj består av en värdamma, en värdpappa och två döttrar. Jag är yngst av dem. Pappan i familjen jobbar på skolan jag går på, så vanligtvis åker jag med honom till och från skolan.

Remembrance Day

Publicerad 2013-11-11 18:36:21 i Allmänt,

Idag är det den 11 november, vilket betyder att Kanada firar Remembrance Day!
Remembrance Day är till för att minnas alla de som var iväg kämpade i krig - första världskriget, andra världskriget, Koreakriget och Afghanistankriget - och de som fortfarande gör det idag.
Jag stannade hemma från skolan idag för att kunna vara med om ceremonin som hålls i centrum, den 11 dagen i den 11 månaden, klockan 11. Den är inte så stor här i Listowel men det var kul att se ändå!
Det var vissa personer, t.ex. borgmästaren som gick fram och lade dessa kransar framför minnesstenarna

Paraden som inledde ceremonin. Männen där bak spelade säckpipa.



Jag filmade lite kort när en av personerna gick fram och lade kransen framför minnesstenarna.
                                                           Här var det färdiga resultatet

Borgmästaren höll ett litet kort tal, och sedan hade vi två minuters tystnad.

Jag vet inte om ni lade märke till det, men alla människor har en liten röd vallmoblomma fäst på deras jackor. Jag har också en på min! Vallmoblomman är en symbol för Remembrance Day så alla här har en. Man ska ha på sig den från den första November till idag, den 11.
Min Remembrance Day Poppy!

Washington

Publicerad 2013-11-10 06:06:10 i Allmänt,

Nu kommer äntligen lite bilder från Washingtonresan för ett par veckor sen. Två dagar innan vi skulle åka flyttade jag tillfälligt hem till den holländska utbytesstudentens familj, eftersom min värdfamilj skulle bort. Vi var lediga från skolan under torsdagen eftersom det var PA day (motsvarande svensk "studiedag") så vi passade på att slappa lite hemma innan en intensiv helg i Washington. Den holländska utbytesstudenten bor ute på landet, och har en kycklingfarm bakom huset. (Ja, Magdalena, en kycklingfarm! Är du nöjd nu? :) ) VI gick dit på morgonen för att jag skulle få se hur det såg ut. Kycklingarna de hade var inte riktigt kycklingar som jag hade föreställt mig (ni vet, gula små gulliga saker) utan höns. Fast själva namnet för en höna här är fortfarande "chicken", så det är lite förvirrande. Man vet ju inte om de menar en liten kyckling eller en höna. Hur som helst, så fanns det en hel del hönor där ute. Jag kommer inte ihåg hur många tusen de sa att det var.


Dagen innan, på onsdagen, hade skolans volleyboll-lag match, vilket vi stannade kvar och tittade på. Det blev en lång dag med totalt 3 volleybollmatcher. Först den på skolan och sedan två matcher på Conestoga College, som ligger i närheten av skolan. Den holländska tjejens värdsyster känd någon i laget så det var därför vi åkte dit och tittade. Den första matchen var kl 4, vi åkte vidare till nästa, och sen nästa, och kom hem runt 11 på kvällen, så det blev en väldigt intensiv dag! Trots att det inte var världens roligaste eftermiddag med 7 timmar volleyboll så var det i alla fall värt att se. Dessutom så är det en del av den kanadensiska vardagen (inte 7 h dock), och jag har aldrig varit på volleyboll tidigare, så det var rätt intressant också.
Här är våra Woodland Cavaliers, i skolans färger blått och vitt! (Inte världens bästa skärpa)
Tjejlaget på Conestoga College

Det började snöa på väg hem när vi satt i bilen, så på morgonen efter såg det ut såhär utanför fönstren.
Den allra försa snön!

På fredagmorgonen bar det av till Washington. Jag, den holländska tjejen och 4 andra personer som inte hade kanadensiskt pass fick åka en minibuss över gränsen till USA, för att slippa blockera vägen med hela bussen som de andra tog vid passkontrollen. Allt gick bra. De ganska strikta vakterna insåg att vi inte var några terrorister så de lät oss in i landet. Själva bussresan ner tog runt 10 timmar skulle jag tro. Vi åkte via Niagara Falls, till Buffalo i USA (där gränsen är), genom hela New York State och Pennsylvania och sedan vidare ner till hotellet som låg i utkanten av Washington. Hotellet var jättefint, med pool och allt, och vi bodde fyra personer i varje rum.
Vi hade två hela dagar att spendera I Wasnhington. Självklart var dagarna fullproppade med museum, rundturer, statsvandring och x antal kilometer promenad varje dag, så alla var helt slutkörda på kvällarna. Antar att det var lärarnas plan.

Buffalo Navalpark
Vita huset!

 Jag och Marieke, den holländska utbytesstudenten
Hela klassen på promenad
Library of Congress
 
De tre tjejerna jag spenderade den mesta tiden i Washington med - Robin, Brittany och Rebekah
Michelle Obamas klänning
Från The Vietnam Memorial
Abraham själv, i Lincoln Memorial
Jag och Brittany
All arkitektur i Washington är helt fascinerande. Man kan nästan tro att man befinner sig i Grekland eller Rom!
Såhär ser New York State och Pennsylvania ut. Lite mer böljande kullar än vad vi har i Ontario.
 

Thanksgiving och skolarbete

Publicerad 2013-11-02 19:41:20 i Allmänt,

Nej nu är det dags för en rejäl uppdatering. Eftersom jag inte skrivit på länge finns det mycket att berätta om så var beredda på ett långt inlägg.
Den 14 oktober firade jag min första Thanksgiving! I Kanada ligger Thanksgiving i oktober och inte i november som den gör i USA. Vi hade i alla fall två lediga dagar från skolan, och under dessa dagar flyttade jag tillfälligt tillbaka till den allra första värdfamiljen jag hade när jag kom hit, eftersom min nuvarande värdfamilj skulle åka bort. Så jag var tillbaka i den lilla byn utan allt för mycket att göra. Jag och den tyska utbytesstudenten hittade i alla fall på lite saker att roa oss med. Det blev bland annat promenader längs landsvägarna, en hel del matlagning (eftersom värdmamman i även denna familjen var bortrest), skip-bo spelande och en hel del annat. Men på måndagen var det Thanksgiving så då åkte vi in till Kitchener för att äta middag med släkten. Egentligen är själva högtiden ingen stor fest eller något, utan det var mer som en helt vanlig middag, fast med kalkon förstås!. Jag hade (felaktigt) förväntat mig en hel, stor kalkon på en tallrik precis som i de amerikanska filmerna, men den traditionen är tydligen ingenting man tillämpar i verkligheten. I alla fall inte i den här familjen. De hade även "stuffing" som tydligen är ett måste på Thanksgiving-bordet, vilket jag inte hört talas om förut.  
Tillbaka ute på landet!
 Man ser solnedgången rätt så bra över majsfälten
 
Jag var även iväg på musikal två gånger med skolan. Första gången åkte vi till Stratford med "Band class" för att se "Tommy". Jag tror inte musikalen är så känd, men det var i alla fall en rockopera vilket var lite häftigt. Själva berättelsen handlade om en pojke som såg sin mamma bli dödad och efter det blev han vägrade han höra och prata mer. Pjäsen var lite invecklad och jag tror man måste se den mer än en gång för att förstå hela handligen, men att gå på musikal var hur som helst kul, och ett härligt avbrott från skolan. Den andra musikalen var "Fiddler on The Roof", vilket är en av de stora Broadway-musikalerna. Den var riktigt bra, men suverän musik och så skickliga skådespelare så det spritter lite i benen själv för att jag vill hoppa in och vara med på scen!  
Jag, Sarah och Alison innan Fiddler
 Scenen som den såg ut inne i teatern. The Fiddler, alltså fiolspelaren i pjäsen höll för det mesta till på balkongen som ni kan se till vänster
Trädgården framför ingången till teatern Teatern var fylld med asiater den här dagen haha!
Det här är under pausen, ute på balkongen  
 
Skolan rullar på som vanligt också. Snart är det två månader sedan jag började och jag har kommit in rätt så bra i alltihopa. Det går lättare med engelskan - jag känner att jag inte behöva anstränga mig riktigt lika mycket för att hänga med på allt de säger och det är rätt så skönt. Jag tog några bilder för 3-4 veckor sedan på skolan utifrån och några bilder inifrån. Det var fortfarande varmt då, för vi låg ute och läste på engelskan.
Här är ingången, där skolbussen släpper av oss varje morgon
De här gubbarna sattes upp utanför musikrummet strax före Thanksgiving, och de sitter fortfarande kvar där

Just nu håller vi på med Shakespeare på engelskan. Vi läser Macbeth - en av de där tragiska historierna där alla mördar varandra. Och inte är det lätt inte eftersom allt är skrivet på gammal engelska. Här är ett exempel:

"Ha, good father,
Thou seest the heavens, as troubled with man’s act,
Threatens his bloody stage. By th' clock ’tis day,
And yet dark night strangles the travelling lamp."

Det är helt hopplöst att bara sitta och läsa i boken för jag hänger verkligen inte med då, med alla krångliga ord och gammaldags grammatik, men som tur är finns det en version på internet som är skriven på "modern English" så det hjälper en hel del. Vi är halvvägs igenom boken nu så vi lär hålla på november ut tror jag. Men jag gillar engelskalektionerna så det är okej! Dessutom blandar vi in lite film, högläsning och teater för att göra scenerna lättare att förstå, vilket är rätt så kul.

Jag tror inte jag skrivit någonting här om idrotten än. Bara i det där allra första inlägget om skolan som jag skrev för ett långt tag sen. Idrotten här är ganska annorlunda mot vad den är i Sverige. På min skola (som är väldigt liten) finns det två olika idrott och hälsa-kurser. Jag går den ”vanliga” kursen, Physical Education, som fokuserar mer på olika sporter. Den andra kursen är ”Fitness” och är mer som att gå och gymma varje lektion. Där är det bara muskelbyggande (eller vad man ska kalla det) som gäller och inga lekar eller sporter. Det vanliga här i Kanada är att man har samma lektioner varje dag i samma ordning, vilket betyder att alla lektioner måndag till fredag ser likadana ut, men på min skola har de en liten annan ordning. Jag har idrott tre gånger i veckan här, hela året ut. Varje lektion är 1 timme och 3 minuter (dumma tider, jag vet).

Idrotten här är mycket mer seriös också. Man ska vara duktig i alla sporter för att göra bra ifrån sig på lektionerna. Det viktiga här – och det som lärarna tittar på under lektionerna – är vem som kan göra flest mål med basketbollen, göra flest armhävningar, eller springer snabbast o.s.v. Det är mycket mer fokus på att man ska göra bra ifrån sig och förbättra de tidigare resultaten i respektive sport än att ha kul och samtidigt göra sitt bästa som vi gör i Sverige. Hemma har vi idrott för att vi mår bra av det och för att det är kul(det är i alla fall så jag upplevt det) men här har man idrott för att bli så bra som möjligt. Jag tycker det är helt förståeligt om det är på det viset under extra-idrotterna som man kan vara med i efter skolan, för där är det tävling som gäller, men att ha samma press under vanliga idrottslektioner känns konstigt. Antagligen är det bara för att jag är van vid Sverige-varianten. Till exempel så kan läraren blåsa i visselpipan för att han vill att vi ska samlas, och sedan börja räkna ned – fem, fyra, tre, två, ett – för att alla ska komma fram till honom så fort som möjligt. De som inte hunnit fram inom fem sekunder får göra armhävningar medan de andra tittar på. Och självklart hinner man inte fram på fem sekunder om man är i andra sidan av gympasalen – men det tar de ingen hänsyn till.


Hur som helst så avslutade vi just en tvåveckorsperiod med amerikansk fotboll. Det var inte jättekul för mig eftersom det är bara är jag och två tjejer till, och vi spelade med och mot 15 killar som hållit på med amerikansk fotboll sedan barnsben, och vet hur man tacklas... Sedan förstod jag inte reglerna fullt ut heller, men det är en annan sak. Just nu håller vi på med basket, vilket passar mig lite bättre. Om några veckor är det meningen att jag ska hålla en egen lektion i brännboll också. Men vi får se hur det går, för vi måste ju vara utomhus då och snön kom och hälsade på redan förra veckan. Så det kanske blir uppskjutet till våren.

Jag har mycket mer att skriva, men läxorna ligger på bordet bredvid mig och väntar på att bli gjorda, så jag måste ta tag i det först. Lovar att skriva snart igen!

Om

Linnea Källgren

Hej! Mitt namn är Linnea och här kommer jag berätta om mitt liv som utbytesstudent i Kanada, på andra sidan jordklotet! Jag är 18 år och bor just nu i Kitchener, Ontario där jag bor i en värdfamilj och går på Woodland Christian High School. Jag åker med organisationen YFU!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela