canadaadventure.blogg.se

Mitt år som utbytesstudent i Kanada 13/14

The Court House and Kiwanis

Publicerad 2014-04-10 04:39:46 i Allmänt,

Första stoppet idag: the court house! Imorse bar det av med lag/juridik-klassen till Kitcheners tingsrätt. Eller vad den kanadensiska motsvarigheten nu är. Först och främst var vi tvungna att gå igenom säkerhetskontrollen som var lika genomgående som på en flygplats. Vi fick en rundtur av byggnaden av en man som jobbade där. Han visade oss de flesta delarna av rätten, även de med ”private access only”-skyltar utanför. Domstolen de har i Kitchener är även “The Province of Ontario's provincial courthouse” vilket betyder att det är dit alla fall tas upp från hela Ontario om de inte kan lösas på stads-nivå.

Byggnaden är bara ett år gammal – den invigdes i mars 2013 – och allt är byggt i sten och jättemodernt med stora glasfönster och massa hiss-system. Här är en bild. Älskar att allt, både ute och inne, är översatt på både engelska och franska. Så säger lagen nämligen, och det gäller matvaror och andra produkter också.

Efter rundturen fick vi träffa en domare. Jag förväntade mig ungefär samma sak som vi fick se hemma förra året i skolan när vi åkte till tingsrätten i Falun, men allt här är så mycket mer formellt. När domaren kom in i rummet fick alla bråttom att ställa sig upp för att visa respekt och själv var han klädd i en svart kappa ("robes" om det är enklare). Han hade även ett rött band över högra axeln, dels för att visa att han var en "Superior Judge" men också för att visa respekt.
Domaren pratade med oss en stund och förklarade hur rätten gick till. Sedan var det meningen att vi skulle gå och titta på ett fall om "sexual assault" men det hade tydligen blivit inställt så vi försökte snabbt få reda på vad som var tillgängligt under den tiden vi skulle vara där. Det visade sig att det fanns två olika fall att lyssna på - ett fastighets-fall och ett mord. Gissa vilken vi gick till?

Vi blev varnade för att mord-rättegången kunde innehålla obehagliga bilder så vi var beredda på det när vi gick in men det blev aldrig något sådant. Det här fallet hade redan hållt på i två veckor så det är ingen kort process inte. Oturligt nog (eller kanske lyckligtvis, jag vet inte) var försvararen, alltså mördaren själv inte där idag. Vi fick lyssna på två vittnen och på grund av att de var där hade han bestämt sig för att inte sitta med. Och inga bilder blev det så allt som allt var det en ganska tråkig rättegång. Och sen var vi tvugna att gå.
Men intressant var det allt!
Amy redo för rättegång. Ser ni stenväggarna och hur modernt allt ser ut?
Fick reda på senare att man inte fick ta kort därinne förresten... Ooops
Fin utsikt över Kitchener från femte våningen
 
Efter skolan bar det av till Stratford. Det var nämligen tävlingsdags med musikkåren! Jag har spelat i Kitcheners orkester i några månader nu och varje års hålls det tävlingar mellan olika orkestrar. Tävlingen heter Kiwanis och kan göras i de allra flesta saker som har med musik att göra - orkestrar, sång, piano, duetter o.s.v. Tydligen var min skolorkester med förra året också. På vägen till Stratford stannade vi till för att äta middag på en kinesisk restaurang. De hade världens största buffé med ett enormt dessertbord, inklusive en chokladfontän.Så vi doppade färska jorgubbar där i.
 
Under själva tävlingen spelade vi 3 olika låtar och fick en halvtimme på oss, vilket vi nästan klarade av. Vi gick några minuter över tiden, troligtvis beroende på att en av låtarna var hela 14 minuter lång! Det var vi och två andra orkestrar som tävlade ikväll. Kitchener Musical Band Society skrev nyss på facebook:

"2nd place at Stratford ‪#‎Kiwanis‬. Congrats to StratfordConcertBand on first. Great job by all bands! ‪#‎communitymusic‬"
Så vi kom tvåa alltså! Helt okej resultat, fast inte lika bra som förra året.
 
Nu ska jag gå och lägga mig, för imorgon har vi officiell premiär för skolpjäsen! Då kan allmänheten komma. I tisdags framträdde vi bara för mellanstadieskolor. Efter ikväll kommer det inte bli allt för mycket tid att sova. Inte förrän på söndag när allt är över. Godnatt!

P.S. Glömde nämna att vi stannade till med hela klassen och skolbussen på Tim Hortons efter besöket på tingsrätten. Alla gick runt med en Timmies-mugg efter det haha! Kan det bli mer kanadensiskt?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Linnea Källgren

Hej! Mitt namn är Linnea och här kommer jag berätta om mitt liv som utbytesstudent i Kanada, på andra sidan jordklotet! Jag är 18 år och bor just nu i Kitchener, Ontario där jag bor i en värdfamilj och går på Woodland Christian High School. Jag åker med organisationen YFU!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela