canadaadventure.blogg.se

Mitt år som utbytesstudent i Kanada 13/14

Winter Retreat 2014

Publicerad 2014-01-25 22:41:16 i Allmänt,

Kom just hem från något som kan vara det bästa jag gjort i Kanada sen jag kom hit. Winter Retreat med grade 11 på Medeba Camp fyra timmar norrut! Det var så himla kul att vara där med hela klassen och vara ute i snön tillsammans.

Klockan 9 i onsdags morgon lastade vi på alla grade-elevens på en skolbuss och började köra norrut, ut i vildmarken. När jag vaknade på morgonen var det halv snöstorm ute, så jag kollade på skolans hemsida för att vara säker på att resan fortfarande skulle bära av. Woodland stängdes den dagen, inte på grund av snön utan för att det var för kallt för eleverna att ta sig till skolan. Och så skulle grade 11 skeppas norrut för att vara utomhus hela tiden! Kändes lite osäkert sådär. När vi började resan var det -38 grader dit vi skulle. Tror aldrig jag varit med om den temperaturen hemma i Sverige nån gång.
Som jag säkert nämnt förut är inte skolbussarna det mest bekväma transportmedlet man kan tänka sig, men det fick gå bra ändå. Halvvägs stannade vi till i Barrie för att köpa nåt att äta och sedan fortsatte vi resan. Fram på eftermiddagen var vi där och blev tilldelade en stuga och en aktivitetsgrupp.
Själva stället heter Medeba Adventure Learning Centre och är en plats där de vanligtvis ordnar camps under sommaren (som är jättepopulärt här i Kanada). Stugorna var placerade i en halvcirkel, halvt gömda i skogen, och sedan fanns det en matsal och en lodge. Går man två minuter in i skogen så har de diverse aktiviteter, bland annat höghöjdsbana, rep att klättra, en isvägg och en stor "gunga".
I min stuga var vi 9 tjejer. Det var jag, Caitlyn, Madalayna, Becca, Allison, Annika, Maddy, Lauren och Ari. (Skriver alla namnen mest för att komma ihåg det själv, senare), Vi blev ihopfösta i en stuga med mening, för själva idén med hela resan var att komma närmare varandra och vara med personer man vanligtvis inte umgås med. Men det var kul. Jag var nöjd med tjejerna i min stuga, men det bästa av allt var aktivitetsgruppen jag blev placerad för den kunde verkligen inte blivit bättre. Så i min aktivitetsgrupp som vi spenderade de tre dagarna med var vi 10 personer, både killar och tjejer. Hälften av alla i gruppen var i min historiaklass, men jag pratade egentligen aldrig med dem på riktigt, men nu känns det som att jag känner dem. I början tror jag ingen av oss var speciellt taggade på att jobba tillsammans men efter sista dagen kom vi alla överens om att det kändes som en liten familj. I min grupp var det förutom mig själv - Kirstin, Amy, Ethan, Chris, Cassandra, Sarah, Andrew T, Bart och Jordan.

Så på eftermiddagen när vi kom dit satte vi alla fart på en gång och klädde på oss rejält för att klara av kylan. Första saken vi skulle göra var att bygga ett så högt torn som möjligt med mjölk-backar. Vingligt med kul! Och efter det gjorde vi diverse små grupp-utmaningar, såsom att ta sig över en stock, 10 personer och klara av mötet på mitten. Det gick inte så jättebra den första dagen men nästa dag visste vi alla hur man skulle samarbeta så då gick det bättre.
Torsdagen var en hel-dag så sammanlagt var vi ute runt 10 timmar. Till frukost fick vi blåbärspannkakor och sedan gick vi ut i skogen igen för att fortsätta med aktiviteterna. Vi vandrade runt med snöskor, provade på klätterväggen, balanserade på linor 20 meter upp i luften och blev upphissade i luften för att sedan kunna falla ned som i en stor gunga.


De mysiga stugorna
Alison, Sarah, Maddy, Olivia, Cassandra och Amy
Kirstin on the big swing
Amy redo att falla ned
Resten av laget hjälptes åt att dra upp personen i luften, för gungan. Det här är en av de andra grupperna
Ethan uppe i luften
En liten bild inifrån stugan
Kirstin redo att hoppa ut i luften. Den här gjorde även jag.
 
Den sista dagen var det tävlingsdags. De 6 grupperna skulle tävla mot varandra i 6 olika aktiviteter. Det krävdes samarbete, tankeverksamhet, uppmuntran och mycket kraft. För varje gren fick man runt 100 poäng och för att få extrapoäng gällde det att vara tidig till nästa aktivitet, heja på sina lagkamrater, spänna fast selen och hjälmen rätt och dra i linorna för varandra. Dessutom kunde man göra något för ledaren vid varje station för att få ännu mer poäng. Det var saker som att sjunga en sång, få ledaren att skratta genom att komplimentera hans hår, ge dem en stooor kram och skriva en dikt. Vi fick såklart till alla bonuspoäng.
Vår grupp var supertight vid det här laget, vilket betydde att vi hejade på varandra, klarade alla uppdrag galant och var tidiga till varenda aktivitet.
Och otroligt nog så var vi bäst på 5 av de 6 aktiviteterna, vilket betydde att vi vann hela alltihopa! Wihooo!

Och så en liten video på några av sakerna vi gjorde. Den första är Kirstin som gjorde Leap of Faith, som även jag provade på. Läskigt som tusan. Den tredje filmen är "The big swing" som var det bästa av allt.
Och den sista videon är när vi hade lite kul i stugan. Maddy, en av tjejerna hade med sig typ tio par strumpor som hon placerade framför braskaminen för att på dem torra. Men vi kom på ett bättre sätt...





Det här var som jag sa en av de roligaste sakerna jag gjort hittills, och det bästa av allt var att jag hamnade i en så himla bra grupp. Det var skönt att få komma ut i snön ett tag också efter att ha suttit inne och förberett för alla exams, som förresten gick bra också. Resultaten kommer nästa vecka. Så det var en riktig vinter-upplevelse i den kanadensiska vintern. Efter middagen varje dag samlades vi i huvudbyggnaden framför braskaminen och pratade tillsammans. Den ena dagen gjorde vi några små gruppövningar, till exempel att få plats med hela gruppen (10 personer) i en liten kvadratisk ruta på 30 X 30 cm. Vi lyckades hålla oss kvar därinne i 8 sekunder, med folk klämda i mitten och andra på någons axlar, så med samarbete går allt.
En annan kväll pratade lärarna om ledarskap och allt var bara mysigt på nåt sätt. Synd att det är över nu bara, och att det var så kort...
 
 
 
 

Yep, it's time for exams

Publicerad 2014-01-18 22:34:44 i Allmänt,

Ser ni längst upp? Min historialärare hade lite kul...
 
På måndag och tisdag är det dags för exams. Typ som nationella prov antar jag. Skillnaden är att de pressar in alla prov på två dagar istället för två månader som hemma... Så den här veckan har det varit study, study, study!! Wihooo... Men efter det så börjar den nya terminen, så det ser jag fram emot!

December 30, Toronto!!

Publicerad 2014-01-10 03:14:00 i Allmänt,

Den 30 december bar det av till Toronto med mina värdföräldrar, yngsta värdsyster och Veronika och Giulia från Tyskland. Det blev ett väldigt bra avslut på året med en massa nya grejer att se! Vi gick upp tidigt på morgonen för att kunna ta tåget som gick vid 7. Vanligtvis åker inte så många personer tåg här tror jag, för vad jag har hört så är inte tågsystemet speciellt utvecklat i Nordamerika. Själva stationen var ungefär i samma storlek som den vi har i Ludvika. Om med det bör tilläggas att den hör till både Kitchener och Waterloo, med sammanlagt 400 000 invånare. Jämför det med våran plutt-stad där hemma.
Efter två timmar på tåget kom vi i alla fall fram och när det äntligen blivit ljust ute kunde man se förorterna till Toronto och även själva staden närma sig. Vi klev av vid Union Station som ligger precis intill hamnen och CN Tower. Tågrälsen går ungefär 10 meter från tornet så att åka under det och titta upp var rätt så häftigt.
Veronika var glad att vara framme
Union Station

När vi kom fram tog vi tunnelbanan till Eaton Centre, som är ett stort shoppingcenter. De hade enorma upplysta renar eller rådjur, jag vet inte, som dekoration därinne.
Veronika och Giulia på tunnelbanan. Wihoo
Och Giulia har Kanada-vantar på sig förstås. ALLA har det här förresten! Skulle inte ni tycka det var konstigt om alla hemma gick runt med blå-gula Sverigevantar? Fast det är förstås, lönnlövet är ju lite finare än ett gult kors.
Ser nästan ut som Piccadilly Circus i London
Chokladaffären. Hon stod i detta ögonblick och doppade jordgubbar i mörk choklad... Mmm
 
Efter det åkte vi till Chinatown - Nordamerikas näst största! Det var kineser ÖVERALLT (förvånande eller hur?) och vi gick till om med in i en av de många mataffärerna för min värdmamma försökte hitta en speciell matvara, men hon hade problem med att kommunicera eftersom många av dem som jobbade där inte kunde någon engelska. Hur kan man ens vara bosatt och komma in i landet om man inte kan ett enda ord engelska undrar jag då? Men kineserna behöver inte kunna engelska uppenbarligen - inte om man bor i Chinatown. Dessutom hade vi funderingar över om kineserna är ständigt hungriga, för gata efter gata är fylld med restauranger och mataffärer, men ingenting annat. Hur kan de möjligtvis tjäna några pengar med så stor konkurrens? De måste ha kunder som kan äta hela tiden för att få ihop någon lön.
En liten ute-marknad
Sjögurka... Mmm, mumsigt
Denna bild fick mig att drömma mig bort till Medelhavet en stund
 
Ja, så Chinatown var roligt att se. Så småningom började vi dra oss tillbaka mot tågstationen för vi skulle äta lunch uppe i CN Tower. På vägen dit tog vi en tur till City Hall, som såklart (surprise surprise) hade en skridskorink utanför.
Till och med de kanadensiska duvorna tycker det är för kallt här
Giulia framför City Hall
Min familj!
Ser ni nätverket av kablar och linor de har?
 
Lunchen uppe i CN Tower var såklart höjdpunkten på dagen. Man kunde välja att åka upp i tornet för en viss summa pengar, men åt man lunch så kom man upp "gratis", så vi räknade ut att lunchen inte blev så farligt dyr, speciellt inte för trerätters så vi hade bokat ett bord dagen före. Plus att vi fick skippa kön utanför!
 
Superlång kö!



Förrätten - Shaved Niagara Prosciutto and Sundried Tomato Crostini

Supreme of Chicken Tarragon with Sweet Potato Pancake
Ontario Sour Apple and Blackberry Cobbler
 
Det coolaste av allt däruppe var att restauranger snurrade runt!! Själva stommen i tornet där köket fanns var stilla, men alla bord rotarade runt så att man fick utsikt över hela Toronto. Det tog lite mer än en timme att komma varvet runt. Om man skulle gå på toaletten till exempel hade bordet flyttat på sig när man kom tillbaka ut.Ganska häftigt!

De hade även glasgolv på ett ställe så man kunde se rakt ned

Jag och Celeste

Fina Lake Ontario
Däruppe var vi och åt lunch, 351 meter ovanför marken
Agnes!!! Vi är 1037 mil ifrån varandra! Jag i Toronto, du i Tokyo. Världen är allt bra stor ibland.

Yorkville
Vi hade lite kul i klädaffären
Torontos flashigaste hotell
The Royal Ontario Museum - vi gick aldrig in till själva utställningarna, men häftig byggnad!

Dream on... Ni vet vad jag syftar på :)

Det var allt vi hittade på i Toronto den 30 december. Kul dag alltså. Jag och Veronika planerar att åka tillbaka för att shoppa loss på riktigt nån gång framöver. Denna dagen var vi nämligen bara turister!
 
 

Snow day igen!

Publicerad 2014-01-06 21:58:46 i Allmänt,

Ja, det var ju meningen att vi skulle börja skolan idag, men himlen bestämde sig för att släppa ner en halvmeter snö så att vägarna blev övertäckta och hala. Därför hade vi ingen skola idag. Det började snöa ganska kraftigt igår kväll, så vi kände på oss att det kanske skulle bli inställt och visst hade vi rätt. Man kan kolla antingen på datorn eller lyssna på radion för att få reda på om skolan är inställd. De meddelar det på vissa radiokanaler, så om man misstänker en snow day så får man gå upp tidigt för att checka av vädret. 
Jullovet har varit bra överlag, men jag känner att det är dags att börja göra något igen så på ett sätt var det lite tråkigt att skolan var inställd. Speciellt eftersom vi missade sista dagen innan lovet också... Men förhoppningsvis kommer det ingen mer snö nu tills imorgon så vi kan börja. De här tre kommande veckorna kommer vara fulla med uppsatser, läxor och prov eftersom terminen slutar efter det. Under hela terminen har vi på engelskan jobbat med ett projekt som heter "ISU" - Individual Study Unit, där vi fick välja en bok som på ett eller annat sätt skulle passa in på ett speciellt tema. Dagen innan jullovet skulle uppsatsen på cirka 8 sidor lämnas in, och nu under veckan ska alla hålla en varsin presentation om sin bok och hur boken passar in på temat. Det är ett viktigt arbete tydligen som utgör en ganska stor del av vårt kursbetyg. Även fast det inte riktigt räknas för mig vad jag får för betyg så känns det som att det är ganska stor press ändå, vilket inte är så jättemotiverande när man sitter på jullovet och försöker få ihop något.
 
En skillnad som jag märkt mellan Sverige och Kanada när det gäller skolan är att här älskar lärarna att ge oss läxor över helgerna. När svenska lärare säger "nej, ta inte hem någonting över helgen, ni behöver vila" tar kanadensiska lärare tillfället i akt och tänker "de har två lediga dagar, så varför inte ge dem lite extra uppgifter så slipper de ha så mycket fritid". Över jullovet nu fick vi en helt ny uppgift (en engelskauppsats) att jobba på, en halv bok att läsa och så presentationen som ska vara klar till vi börjar. Vissa personer i min klass kommer hålla sin presentation dagen efter lovet slutar, alltså imorgon. Och det är lika viktigt som talen vi var tvugna att hålla för nationella proven i svenska. Så det gäller att göra det bra. Dessutom måste vi lära oss alla replikerna till skolpjäsen utantill inför nästa övning, och vill man göra bra ifrån sig på alla exams vi har om 2 veckor är det dags att börja plugga nu.
Jag har ärligt talat tagit svensk ledighet under julen och inte gjort speciellt mycket av det där. Presentationen är snart klar och replikerna har jag lärt mig, men resten får vänta. Betygen är ändå inte viktiga för mig här. Så länge jag inte blir underkänd klarar jag mig.
 
 
Efter vi haft exams 20-21 januari kommer alla i grade 11 åka norrut på Winter Retreat. Jag vet inte så jättemycket om det, men vi kommer i alla fall under tre dagar hålla på med en massa utomhusaktiviteter så det låter rätt så kul. Förhoppningsvis är det inte -30 grader bara.
Veckan efter bär det av norrut igen, men denna gången med alla utbytesstudenter. Vi kommer vara tre dagar i Algonquin Park och åka hundsläde genom skogen! Vad jag hört från andra utbytesstudenter är den här resan det bästa det gjorde under sitt utbytesår så jag ser fram emot det! Plus att jag får träffa alla andra igen, efter 5 månader utan att se varandra.
 

Nyårsafton

Publicerad 2014-01-02 05:54:00 i Allmänt,

Dags för nyårsfirande. Klockan sex på kvällen här släckte vi alla lamporna i huset, tog fram knäckebrödsmackorna och champagneglasen för att fira svenskt nyår. Jag startade live-sändningen på svtplay och sen väntade vi på det nya året, och sa gott nytt år (på svenska förstås) till varandra. Det var jättekul.

Klockan 9 gick jag och Rebekah ner till uptown Waterloo för att titta på fyrverkerierna där. De har familjefirande vid den tiden, så att även barnen kan fira det nya året (även fast det var 3 timmar senare) så raketerna kom vid 9, inte vid midnatt. Isrinken var full med folk och de spelade en ”2014-wooho-cool-låt” i högtalarna, som räknade ner minuter och sekunder tills det nya året. Antar att det var en låt som var menad för midnatt, men när musiken räknat ned ”fem, fyra, tre, två, ett, nooooll!!!” så kramade all om varandra och sa happy new year precis som om det skedde på riktigt, och klockan var fortfarande 9. Vi hade ganska kul åt det.

 

 

Väl vid midnatt bar det av ner till downtown Kitchener. Jag, min värdpappa och Celeste åkte dit och vi tog med oss skridskorna. När vi närmade oss kunde vi höra musik, och min värdfar utbrast – ”men det är ju ABBA!” Så då blev jag jätteglad, och jag och Celeste hoppade ur bilen och sprang fram tills scenen där musiken kom ifrån. Det var som om de visste att jag var där. Svensk musik vid kanadensiskt nyårsfirande var inte direkt vad jag förväntade mig. Så efter att hela Kitchener dansat och sjungit med till Super Trouper och Dancing Queen började nedräkningen till det nya året – denna gång på riktigt.

Ser ni ABBA-tröjan han har på sig till höger?
 

Sedan började vi det nya året med skridskoåkning, vilket var en bra start enligt mig. Har saknat att åka skridskor.

 

Och så en sammanfattning av den kanonbra sista dagen av 2013, i videoformat!

Gott nytt år!

Las Fiestas de Diciembre

Publicerad 2014-01-02 04:13:09 i Allmänt,

I år har jag firat decembertraditioner inte bara från en kultur, utan två. Under julmånaden har jag hunnit med att baka lussekatter, sjungit luciasånger för grannarna med riktiga ljus i håret, firat kanadensisk jul i 30 minusgrader, gått på katolsk midnattsmässa och välkomnat det nya året med skridskoåkning och abba-musik.
 
Så några dagar före lucia frågade jag min lärare om jag inte skulle kunna få kulturisera mina klasskamrater med lite svensk tradition. Han sa självklart ja, så efter skolan gick jag direkt till affären för att köpa saffran för att kunna baka lussekatter. De har en specialaffär här med diverse internationella matvaror men eftersom jag ändå behövde gå till den vanliga mataffären gick jag dit först. Jag virrade runt där inne ett bra tag och när jag inte hade hittat någon saffran gick jag till kassörskan och frågade. Jag förklarade att jag letade efter saffran och hon tittade lite osäkert på mig och frågade sedan en av de andra personerna som jobbar där. Han i sin tur ringde på en tredje person som enligt honom visste bättre. Hela processen blev onödigt lång och komplicerad med en massa folk inblandade fast det inte var meningen. Jag frågade ju bara efter saffran. Hur som helst kom de i alla fall fram till att de inte hade någon, och först då frågade kassörskan: ”Vad är saffran egentligen? Vad gör man med det?” Jag ville nästan börja skratta, för de letade efter saffran, men hade ingen aning om hur den såg ut. Men det är klart, lussekatter är ju en svensk tradition, inte kanadensisk, och så vitt jag vet använder vi i stort sett bara saffran vid jul. Så har man inte lussekatter, varför skulle man då veta om att kryddan existerar?
 
Efter det lilla missförståndet gick jag vidare till den internationella affären och hittade saffran på en gång. Så när jag kom hem satte jag igång att baka, och nästa dag tog jag med mig dem till skolan. Jag berättade lite kort, med hjälp av en bild av årets luciatåg på VBU och en video, vad lucia var för något och var traditionen kommer ifrån. Sedan lyssnade vi på Luciasången och de fick smaka varsin lussekatt. Alltihop blev mycket uppskattat så det var kul!
Här är jag när jag bakar. Inget konstigt alls :)
Och så det färdiga resultatet
 
Samma kväll gick jag och min värdfamilj ut i vintervädret med min hemgjorda luciakrona och sjöng. Jag lärde dem luciasången på engelska, och sedan gick vi och plingade på hos grannarna med ljus i händerna.
 
 
 
Jag, Rebekah och Celeste
 
Den 24 december åkte vi upp 2 timmar norrut till Flesherton där mormor och morfar bor. De har mycket mer snö däruppe än vad vi har, och på natten var den 30 minusgrader. Vid midnatt bar det iväg till kyrkan – en tradition som morföräldrarna har – för att gå på midnattsmässa. Eftersom de är katoliker blev det en väldigt annorlunda upplevelse för mig, men kul! Speciellt eftersom det var mitt i natten. Allting är mycket mer formellt och rituellt i en katolsk kyrka än det är i en protestantisk. De spred runt rökelse och sjöng på latin och allt gav en ganska härlig julstämning. Efter kyrkan satt vi hemma och fikade (även detta en tradition tydligen) fram till klockan 4 på natten. Mysigt, men alla var jättetrötta dagen därpå. I den här familjen verkar det nästan som att själva julfirandet sker under natten, den 24-25 december. Dagen efter gjorde vi inte speciellt mycket, bara hade det trevligt tillsammans. Inga julklappar hade vi heller, och ingen julgran. Men det var bra ändå.
 
Jul-outfit :)
Jag och Rebekah försöker se smarta ut när vi spelar schack. Tror det blev ett misslyckande
Mina värdsystrar
Celeste och jag fick ett hemligt brev från tomten
 
 
Den 29 december hade vi släktträff igen, denna gång med större delen av släkten. Dagen började med snöbollskrig och pulkaåkning och avslutades med stor brakmiddag. Pulka heter förresten ” tobogan” på engelska. Har aldrig hört det ordet förut. Vet inte om det gäller för USA också, men här heter det i alla fall så. Ett annat kanadensiskt vinterord är ”toque” – mössa!! Uttalas ungefär [tuuk] Så nu vet ni :)
 
Söta Adri!
Massvis med snö
Celeste med sin morbror
Det var allt för nu. Nyårsfirandet kommer snart, jag lovar!

Om

Linnea Källgren

Hej! Mitt namn är Linnea och här kommer jag berätta om mitt liv som utbytesstudent i Kanada, på andra sidan jordklotet! Jag är 18 år och bor just nu i Kitchener, Ontario där jag bor i en värdfamilj och går på Woodland Christian High School. Jag åker med organisationen YFU!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela