canadaadventure.blogg.se

Mitt år som utbytesstudent i Kanada 13/14

It's not right, it's not wrong, it's just different

Publicerad 2013-09-28 01:58:10 i Allmänt,

Livet här i Kanada är inte alls så som jag föreställde mig innan jag åkte. Tror jag i alla fall. Allt man hör innan ett utbytesår är "ha inga förväntningar, för det kommer inte bli som du har tänkt dig" och de som nu sa det har absolut helt rätt, för ingen vet vad som kommer hända i framtiden hur gärna man än skulle vilja. Men ändå kunde jag inte låta bli. Ordet "Kanada" fick mig innan jag åkte att tänka på storslagen natur, Toronto, engelska, stora high schools, ishockey och snö. Massor med snö.
Men tillvaron här i Listowel är långt ifrån allt det där och jag visste att det skulle bli så. I stället för storslagen natur ser jag oändliga majsfält, Toronto blev utbytt mot en småstad och den stora skolan mot nästan 290 elever. Ändå trivs jag rätt bra här. För jag är fortfarande i Kanada och får leva som en kanadensare, precis som jag ville från början.
För det mesta känns det bra att vara här, för jag får uppleva nya saker, träffa nya människor och helt enkelt göra något annat än det jag är van vid. Men inte alltid. Som tur är finns det vissa tillfällen som gör mig mer peppad på att vara här och som visar att jag faktiskt gör framsteg. Inte minst med engelskan.
Häromdagen pratade jag med en kille på skolan lite hastigt sådär innan mattelektionen skulle börja. Det var ganska förvirrande första veckan, för skolklockan låter inte som en vanlig ringsignal (sådär som man skulle förvänta sig att en skolklocka skulle ringa) utan är mer en melodi som spelas upp och jag lade inte märke till den alls den första tiden, så jag hade ingen aning när lektionerna började. Så jag var påväg till mattelektionen efter lunch, men dörren var låst (antar att jag var ganska mycket för tidig) så jag väntade utanför istället och pratade med några andra en stund. Vi pratade om allt möjligt, jag förklarade att jag var från Sverige, de ställde de vanliga frågorna - är Kanada annorlunda, vad tycker du om skolan, "min favorit-hockeyspelare kommer från Sverige" - och så vidare. Men det roliga var att de uppenbarligen inte märkt att jag inte kom från Kanada innan jag berättade det, och fick kommentaren - You don't really have an accent though.

Och i förrgår på mattelektionen räckte jag upp handen för att få hjälp, berättade noggrant vad det var jag inte fattade och läraren började förklara: "Du vet det där ni gjorde i grade 10? Det här är en svårare variant av det..."
Då sa jag att jag inte alls gjort det där förra året (vilket ju inte är så konstigt) och berättade att jag kommer från Sverige. Läraren blev glatt överraskad, välkomnade mig till Kanada och sa: "Your English is impeccable".
Måste jag säga att det gjorde min dag?

Dock är det inte alltid sådär. Jag har märkt på mig själv att jag pratar annorlunda i skolan med ungdomar än vad jag gör hemma med mina värdföräldrar. I skolan flyter det mesta på bra, jag försöker använda samma melodi som de andra när jag pratar (vilket jag uppenbarligen lyckas med) men jag är långt, långt, långt ifrån flytande i engelska. Ibland blir jag bara irriterad på mig själv för att jag inte hittar orden och måste använda händerna för att förklara saker, och många gånger känns allt jag säger helt annorlunda än vad det skulle gjort om jag uttryckt samma sak på svenska, för melodin i språket förändrar det jag vill ha sagt - och framförallt sättet jag vill säga det på. Men jag försöker, och även om jag inte märker någon större förbättring från dag till dag, och vecka till vecka så vet jag att resultatet efter ett år kommer vara mycket bättre än den engelska jag kom hit med.

Stratford Dragon Boat Festival

Publicerad 2013-09-23 06:00:00 i Allmänt,

Förra lördagen åkte jag och min värdfamilj in till Stratford för att gå på drakbåtsfestival! Stratford är en ganska stor stad, kanske dubbelt så stor som Ludvika och är känd som "teaterstaden". Speciellt Shakespeare och alla hans verk. Jag såg tre olika teatrar när vi var där, och det var bara i en del av staden! Så alla Shakespears verk, såsom Romeo och Julia spelas där året om, tror jag. Förhoppningsvis ska vi åka dit med "Band class" i oktober för att se musikalen "Tommy".
Genom staden rinner en flod och det var på den som drakbåtstävlingarna skulle hålla till. Det var massor av folk ute den dagen och alla satt i sina campingstolar eller bara promenerade längs med floden för att se båtarna.
De har tydligen riktiga drakbåts-team som tränar inför det här, precis som en vanlig sport
 
 
Mållinjen
Efter ett tag gick vi ner mot down town för att äta och titta runt lite. Stratford är en väldigt "amerikansk" stad enligt mig, men ändå har de försökt bevara staden så som den såg ut förr så det finns en hel del gamla hus, vilket är jättemysigt. Med Shakespeare som stadens symbol är det inte så konstigt att de vill ha det så. Vad är inte bättre än äkta känsla med gamla hus och stenbelagda gator när man ska titta på Romeo och Julia?
Storbritannien, Kanada och Ontarios flaggor
 
Stratford centrum
En av de många teatrarna i den här stan
Och så en grupp barn som spelar fiol precis utanför teatern. Flerstämmigt dessutom!
 Down town
 På väg tillbaka till bilen hittade jag den här registreringskylten.Min värdmamma tyckte det var jättekul haha :)
 

Hälsningar från ett regnigt Listowel!
 
 

Bildbomb från Listowel

Publicerad 2013-09-21 17:50:40 i Allmänt,

Här kommer några bilder från Listowel, staden jag bor i just nu!
Mitt hus!
På väg down town
Listowels klocktorn (med kanadensiska flaggan och allt!)
En av kyrkorna här i stan. (Det finns ca 15 stycken!)
 
För två veckor sedan följde jag med min värdfamilj till kyrkan. Gudstjänsten var ungefär så som jag är van vid hemifrån, men det var mer sång. Mycket mer sång, och alla stod upp och sjöng tillsammans. De hade gitarr, piano och trummor dessutom. Efter kyrkan skulle alla i församlingen träffas på en bondgård en bit därifrån för att ha picknick. Ganska komiskt egentligen, men det var trevligt! Alla tog med sig varsin campingstol, och något att äta och sedan delade vi på allt.
På väg till bondgården - det är de här vyerna jag ser varje dag nu för tiden. Bara majs!
3 månader gamla kalvar
Jag och utbytesstudenten från Thailand
Och så picknickringen!
 

First day of high school!

Publicerad 2013-09-13 01:54:23 i Allmänt,

Det här var jag kl 06.20 imorse, redo för skolan!!
(Nejdå, riktigt sådär såg jag inte ut. Hatten lämnade jag faktiskt hemma. Det är inte riktigt dags för att använda den än.)
 
Så idag var den allra första skoldagen! Och jag överlevde!
Sammanfattningsvis har jag idag:
 
* Åkt gul skolbuss
* Kallat lärarna Mr eller Mrs
* Upptäckt att kanadensare är rätt så grymma på matte
* Ätit medtagen skollunch
* Tagit bilder för årets Yearbook
* Gått runt med ryggsäck i skolan hela dagen (med alldeles för tunga böcker)

Min skola som jag går på heter Woodland Christian High School och ligger ungefär 6 mil från Listowel där jag bor. Så klockan 7 imorse blev jag upplockad av skolbussen för att åka dit - en lång resa på 1 timme och 40 minuter. När vi kom fram till skolan gick jag och den holländska tjejen (som också är utbytesstudent med YFU) till receptionen för att få våra scheman. Vi var där igår tillsammans med min värdmamma för att registrera oss, så vi hade redan valt våra kurser och visste ungefär vad vi skulle ha.
De hade även frågat två av eleverna på skolan om de kunde hjälpa oss att visa runt och hitta till våra lektioner så det var till stor hjälp.
 
Såhär ser mitt schema ut:
Jag kommer ha matte, engelska, idrott, antik historia, musik (orkester) och biologi den här terminen.
Jag hade alla ämnen utom idrott idag. Den börjar imorgon, första lektionen.
 
Under hela dagen försökte jag mest komma in i vad de höll på med lektionerna. De andra eleverna har ju redan gått en hel vecka i skolan så jag har missat en hel del. På historian höll de presentationer om påhittade skriftspråk, vilket inte verkade allt för svårt. Biologin däremot var en aning tuffare. Det är nog den kursen som kommer bli svårast. Läraren pratade jättefort, använde krångliga termer (på engelska dessutom) och vi var tvungna att sitta och skriva hela tiden, samtidigt som han pratade. Dock handlade det om sådant vi gjorde på naturkunskapen i ettan, så det är jag glad över.
Musiken var helt klart bästa lektionen idag. Så från och med nu kommer jag få spela flöjt 3 timmar i veckan, på lektionstid - och dessutom få betyg i det. Musikklassen kallas egentligen "Band" vilket är en orkester med skolans elever. De flesta har dock bara spelat några år och är nybörjare på sina instrument, så det gick inte alltför fort framåt... Men jag hoppas det blir bättre under året. Läraren i orkestern var jättebra och trevlig och han sa att vi som spelat lite längre troligtvis får bilda en egen liten grupp och spela lite svårare låtar.
Efter orkestern var det engelska. Där gick vi bara igenom frågor till ett kapitel i en bok som de andra redan läst (och som jag måste läsa ikväll) så det var inte så svårt. Men matten däremot var lite klurigare. Hela boken handlar om ekvationer och grafer, så ikväll måste jag ta itu med den matte som de andra redan gjort. I alla fall kolla igenom att jag kan allting så jag hänger med på lektionerna.
Här är de böcker jag fått än sålänge - biologi och matte. De väger säkert 1 kilo var, 600 sidor
Allt du behöver veta om bakterier - på engelska
Känner mig så smart bara av att gå runt med de här böckerna haha :)

Jag blev placerad i Grade 11, så jag är Junior här. Anledningen till det var att matten antagligen skulle bli för svår i Grade 12 (vilket de hade helt rätt i), men åldersmässigt skulle jag varit Senior och alltså gått sista året.
 
Efter skolan var slut kvart över 3 gick jag direkt tillbaka till skolbussen för att åka hem. På måndag ska de ändra buss-turen till skolan så vägen tid kommer bli en halvtimme kortare, vilket känns skönt. En och en halv timme är lite för långt varje dag.
Jag har egentligen mycket mer att berätta om skolan, men nu måste jag ta itu med läxorna - tre olika saker att göra bara efter första dagen! Antar att jag får vänja mig vid det. Men jag ser i alla fall fram emot imorgon, och en ny skoldag. Dessutom är det fredag.

10 dagar

Publicerad 2013-09-05 02:04:37 i Allmänt,

10 dagar har gått sen jag lämnade Sverige och det har hänt så mycket så jag vet inte riktigt vad jag ska börja med att berätta. Kanske bäst att börja från början?
Under den sista dagen av ankomstlägret ordnades det med transporter hit och dit för att få ut alla studenter till sina värdfamiljer. Några kom dit själva för att hämta sina studenter och andra åkte med YFU-personer. Jag hade fortfarande inte riktigt koll på vart jag skulle men fick snart reda på att jag var tvungen att stanna en natt till på lägret, tillsammans med de som skulle till Calgary, Montreal och några till som skulle stanna i samma område som jag, men som av någon orsak inte kunde åka ut till sina familjer den dagen. Det kändes lite tråkigt att behöva stanna en natt till, men allt negativt bär något bra med sig och i det här fallet var det Niagarafallen!

Så dag 3 åkte vi - cirka 10 personer och två YFU-ledare - österut för att se Niagarafallen. Bilresan dit tog två timmar och vi hade inte speciellt mycket tid vid fallen eftersom de flesta i gruppen hade flyg- och tågtider att passa. Men vi fick ungefär en timme där, och det var jättehäftigt! Niagarafallen ligger precis på gränsen mellan USA och Kanada för er som inte vet, så vi kunde se över till New York State i USA.

Vi åkte ut på vattnet med en sån här båt, "The Maid of the Mist"
 Och så fick vi fina blåa plastkappor för att inte bli helt blöta. De behövdes...
Här är jag och tjejen från Italien
 
Bron över till USA

Själva staden som Niagarafallen ligger i heter också Niagara falls (bra fantasi) och var en riktig turiststad. Hela staden såg ut som ett tivoli, med karuseller, pariserhjul och massvis med snabbmats-ställen såklart.

Så när vi väl hade sett Niagarafallen åkte vi tillbaka mot Stratford där lägret var. De som skulle till flygplatsen och tågstationen tog en bil och vi andra fick åka i en annan. Sedan sa vi hejdå och så åkte alla ut till respektive värdfamiljer. Jag, en tysk tjej och en kille från Danmark hade samma ankomstfamilj så vi åkte ut till dem, en liten by på cirka 600 invånare. Det fanns inte så jättemycket att göra där i byn, men en kväll åkte vi i alla fall ner till downtown Toronto för att titta på baseball. Min första baseballmatch någonsin. Det var fullt med trafik in till Toronto eftersom det var fredagkväll så det tog tid. Matchen började klockan 7 och höll på fram till 10.
Spelarna värmer upp på planen
Det var inte fullsatt som ni ser, men det var väldigt mycket folk där ändå
 
Det var Toronto Blue Jays som spelade mot Kansas City. Min värdpappa sade precis att Toronto Blue Jays är det enda kanadensiska baseball-laget, så nu har jag sett Kanadas bästa baseballspelare spela - och de vann såklart!
 
Det var en ganska häftig upplevelse att se eftersom jag aldrig tidigare varit på nån liknande match, varken i baseball, fotboll eller nånting. De försökte förklara reglerna för mig under tiden vi satt där, men reglerna är många och inte helt lätta att förstå sig på. Baseball går tydligen på tv hela tiden här också så om jag kollar nån mer gång lär jag mig säkert.
 
Någon dag senare (eller tidigare - jag vet faktiskt inte. Dagarna här flyter ihop på något märkligt sätt.) åkte vi till ett shoppingcenter i Cambridge. Jag köpte ingenting där men däremot hittade jag några andra söta varelser som jag gärna skulle ta hem och gosa med ett tag.
En massa små hundvalpar som sitter instängda på det här viset. Jag är säker på att de får komma ut då och då för att ta en promenad men de borde verkligen inte vara instängda såhär. Mitt i ett shoppingcenter dessutom
 
Just nu befinner jag mig i Listowel och det är här jag kommer bo framöver - i alla fall ett tag. Värdfamiljen är jättesnälla så det känns bra att vara här. Imorgon kommer jag förhoppningsvis få åka till skolan och registrera mig. Alla andra elever på skolan började i tisdags, men vi utbytesstudenter måste vänta tills de har valt sina kurser innan vi får börja. Så det ser jag fram emot!

Flygresa och ankomstläger

Publicerad 2013-09-02 22:37:00 i Allmänt,

Nu är jag framme i Kanada! (som ni alla säkert redan listat ut). Flygresan över hit var helt okej. Det tog 3 timmar till Island och sen 6 timmar till Toronto och jag var jättetrött när jag kom fram. Väl i Toronto fick jag gå igenom passkontroll och visum-kontroll och det gick bra som tur var, och sen var jag tvungen att vänta en hel timme på mina väskor innan de till slut kom rullande på bandet.

En YFU-representant mötte mig i ankomsthallen (samma person som kommer vara min area representant där jag bor sen) och hon berättade att jag var tvungen att vänta en timme till på en tjej från Finland som skulle komma lite senare. Efter det satte vi oss – jag, den finska tjejen och åtta tyskar som också dök upp helt plötsligt - till Stratford, som ligger ca 1 och en halv timme från Toronto där ankomstlägret skulle hållas. Vi trodde allihop att lägret skulle vara i Toronto, men där ser man!

Någonstans ovanför Norge
 
                               En ganska suddig bild, men såhär ser det ut i förorterna till Toronto

Väl framme i Stratford gick vi och lade oss så fort vi bara kunde. Alla var supertrötta så det var bara direkt i säng. Jag delade rum med en tjej från Tyskland som var jättetrevlig, så vi hade kul tillsammans. Lägret varade i tre dagar. Vi hade olika "sessions" där vi pratade om vad som kan hända under året, förväntningar, problem, skola, nytt språk - ja allting helt enkelt! Det var egentligen ganska långtråkigt, eftersom vi hört den informationen flera gånger innan, både i pappersform och på förberedelselägret i Stockholm, men jag antar att det finns en orsak till att de tar upp det så många gånger. Vi satt och lyssnade på informationen, diskuterade i grupper och gjorde små korta teater-pjäser om vad som kunde hända. Teatern var absolut det roligaste! Och sista dagen fick vi besök av en lokal polisman som gick igenom lite om Kanadas lagar - alltså vad vi får göra och allt vi inte får göra när vi är här. 
 
Jag och min room mate Sophia! 
 
Och så vårt lilla rum som vi delade
 
 

Om

Linnea Källgren

Hej! Mitt namn är Linnea och här kommer jag berätta om mitt liv som utbytesstudent i Kanada, på andra sidan jordklotet! Jag är 18 år och bor just nu i Kitchener, Ontario där jag bor i en värdfamilj och går på Woodland Christian High School. Jag åker med organisationen YFU!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela