canadaadventure.blogg.se

Mitt år som utbytesstudent i Kanada 13/14

You Know You're Swedish When...

Publicerad 2014-05-30 15:35:00 i Allmänt,

Hittade en lista som passar bra in det här året. Lite kul faktiskt...

 

1.      IKEA is home away from home

2.      You secretly love the Eurovision Song Contest to pieces

3.      Whenever discussing international problems you always, without exception state that “why don’t you do it like we do it in Sweden?”

4.      You get guilty conscience from throwing things in the dustbin that could have been recycled.

5.      You find the ads for Coca Cola during Christmas completely useless since no one would consider drinking any other soft drink than “julmust” during Christmas anyway.

6.      Making fun of Norway is a national institution. And vice versa.

7.      You have been accused of being from Switzerland. Repeatedly. (Det här händer sååå många gånger. Inte hjälper det heller att vi har en Schweizisk utbytesstudent på skolan)

8.      You constantly have to point out that not EVERYONE in Sweden is blonde; in fact you add that most people are not.

9.      You find it OBVIOUS that a mile is 10 kilometers.

10.  You think it’s perfectly normal to pay over 50 % of your income in taxes.

11.  You go to the downtown during a Sunday and don’t expect to meet a single soul during a 30-minute walk.

12.  You think it’s completely normal to at least have studied one year of German, one year of French and one year of Spanish.

13.  You know almost every other country in the world as well as most capital cities, or have at least studied this for a Geography test.

14.  Every time you see a Swedish brand/actor/company/phone/car/furniture store you feel compelled to point that out to your friends (with badly hidden pride in your voice).

15.  You find teenage moms shocking and very strange; because you don’t know anyone who had a child before 25, and you thought that was young. (Seriöst, de flesta här gifter sig när de är 20-22)

16.  People say your name in fifty different ways, but no one can get it right.

17.  You just love to ‘fika’, and know that it is an activity that is meant to last for hours and is not the equivalent of going for a coffee.

18.  You instinctively spot ‘Swedes’ from a distance just based on looks and what they’re wearing. (Jag gjorde faktiskt det en gång, i mataffären. Det bara syntes på dem)

19.  You have absolutely no idea what is meant by” Swedish massage” that keeps being advertised as a hot item in spas all over the world. (Folk har frågat mig ett flertal gånger vad Swedish massage är och jag har fortfarande ingen aning)

20.  You feel bad if you’re not outside on a sunny day.

Lunch time

Publicerad 2014-05-30 01:35:48 i Allmänt,


Had a great long lunch today with these guys. I love our spontaneous excursions...


And also, I just have to post a picture of Woodland's big joke right now: 
Voilà la celebration of learning!! Next week Wednesday we get out of class to celebrate that we are learning stuff in school. What a surprise, eh??

Water Splash Day

Publicerad 2014-05-30 00:30:00 i Allmänt,

Bästa lunchen hittills under hela min skoltid på Woodland hände igår. Vi hade en splash day med vattenballongskrig, water slide, grillning och konsert utomhus. Varför varför varför händer det aldrig nåt sånt här hemma??
 
Jag planerade inte att bli blöt men kunde inte motstå att kasta lite vattenballonger på andra, och när man väl ger sig in i fighten finns det ingen chans att komma ut utan att vara genomblöt. 
Konsert utomhus! (Here you go Becca, I know you're reading this :) )
Emily och jag (när vi fortfarande var torra)
...här är efteråt
The Water Slide
Hehe, Rebekah är redo att sälja hamburgare
Lineup
And yes, there was a water dunk. Händer bara i amerikanska filmer
Johanna, Lisa och jag efteråt. De hade redan bytt om men jag var ganska så blöt fortfarande
Min värdsysters tur att bli neddunkad i det iskalla vattnet
 
Till att börja med var alla så försiktiga med att kasta vatten på varandra. Ballongerna gick åt rätt så fort så vi uppgraderade till blöta tvättsvampar som man antingen kastar eller kramar ur på andra personer. Till slut fylldes hinkar som vi bara hällde över varann. Jag blev dränkt ett antal gånger men de som gjorde det fick allt tillbaka. Åtminstone en gång.

Vårkonsert och Bal

Publicerad 2014-05-28 01:41:00 i Allmänt,

Har inte skrivit på ett bra tag nu. Ingenting speciellt har hänt egentligen förrän i torsdags när vi hade vårkonsert! På morgonen hade vi en och en halv timmes frisbee-träning innan skolan började, sedan gick jag hela dagen i skolan, hade körövning till 5 och sen vid halv åtta började konserten så det var ingen idé att åka hem emellan. Vi sjöng runt 10 låtar med kören, skolorkestern spelade (en av låtarna lät till och med bra... typ första gången) och jag sjöng I Dreamed a Dream tillsammans med grade 9-orkestern. Det gick jättebra faktiskt! Jag tog inga bilder från kvällen dock, som jag önskar jag hade gjort nu i efterhand.
 
Sen dagen därpå var vi lediga från skolan för att alla skulle kunna göra sig i ordning för balen (eller "formal" som de kallar det här). Jag sov över hos en kompis den natten för jag kunde inte få skjuts till henne annars. Så jag, Johanna, Lisa och Lauren fixade håret på varandra och hjälpte till med klännignarna. Vi fick lite bråttom på slutet så vi han inte gå till parken och ta bilder som vi hade tänkt.
Hahaha Lisa...
 Det var fullt i badrummet om man säger så
 Jag, Johanna, Lisa och Lauren

Jag och Johanna
 
När vi kom fram till stället där balen skulle hållas var det massa folk där redan så jag letade rätt på mina kompisar och min dejt för kvällen. En av killarna i min klass frågade förra veckan om jag ville gå med honom så jag sa ja. Här i Kanada (och i USA) ger alla killar en "corsage" till tjejerna, vilket är som en liten blombukett som man sätter runt handleden. Så här är min:
Jag och Chris
Så först av allt var det dags för trerätters middag bestående av ceasar-sallad, kyckling och potatis och ostkaka.  Sedan presenterades årets prom king och queen, som blev en kille och en tjej i årskurs 12. Efter att de hade dansat första dansen tillsammans kunde resten av oss hänga på.
Jag och min värdsyster Bethany
Johanna, Lisa, Kaitlyn, jag, Sarah och Lauren
Här är alla YFU-utbytesstudenterna på min skola! Det är jag, Dominic från Schweiz och Marieke från Nederländerna

Allt som allt var det en riktigt trevlig kväll, dock med lite små incidenter här och där men det är smällar man får ta. Jag kommer definitivt komma ihåg det i alla fall. Precis som vanligt på sistone var jag för dålig på att ta kort (alla kort är tagna av mina kompisar) så nu måste jag verkligen sätta igång och fotografera igen. Jag vill komma ihåg sista månaden i mitt andra hemland.
 

My First Ultimate Game

Publicerad 2014-05-16 04:53:42 i Allmänt,

Så ja, nu har jag gått och blivit sportig också. Vem kunde tro det?
Ultimate Frisbee är faktiskt en av de roligaste sporterna jag spelat i hela mitt liv. Hemma vet alla vad en frisbee är men inte många har en aning om att man kan tävla i det också. I tisdags hade jag min första tävling med vårat lag, på en high school i Cambridge. Vi har orangea tröjor på oss allihop, med snygg "Woodland Cavaliers" logo på. Cavaliers är skolans symbol, eller maskot. Vi mötte tre andra lag och slutade som segrare i samtliga matcher. Go Cavs!!
 
Filmade lite kort när andra halvan av mitt lag spelade. Som sagt, vi är det orangea laget.
 
Emma och Joe med Ultimate-tröjorna
 
Väderleksrapporten sa att det skulle bli 27 grader, regn och åska den dagen, men när vi kom till skolan började solen skina. Hur som helst var det fortfarande 27 grader och kvavt som attan, så springa runt på planen i två timmar var inte den mest behagliga saken jag gjort. Men kul var det i alla fall. Dessutom fick vi vara utomhus en stund under skoltid, plus att vi missade två lektioner så jag klagar inte.
 

Busy Life

Publicerad 2014-05-11 04:12:26 i Allmänt,

Hänt sen sist:

- Jag har gått med i Ultimate Frisbee-laget. Det är jättekul men energikrävande som tusan. Träningstider? Klockan 7 till 8.30 på morgonen, två gånger i veckan. Så jag tränar numera sju timmar i veckan, eftersom jag har vanlig idrott också. På tisdag har vi vår första tävling. Ser fram emot det.

- Vi håller på att utreda ett mord på skolan. Okej, det är inte på riktigt men en dag när vi kom in på kanadensiska lag-lektionen var hela klassrummet stökigt, med bord och stolar överallt, "blodiga" näsdukar och böcker utrivna från bokhyllan. Vår historielärare hade blivit mördad och vårt uppdrag var att genomföra en riktig investigation om brottet. 

Jag blir imponerad varenda dag hur seriöst personer tar saker här, och det är riktigt kul. Så på onsdag är det dags för rättegång. Föräldrar, lärare och elever är inkallade för att vara jury och en riktig domare kommer döma. Vi är till och med tvugna att klä upp oss. Min roll är "forensic witness", så jag måste förbereda en rapport som ska läsas upp inför domaren. Sedan ska jag försöka sätta dit den anklagade. 

- Var på YFU-träff idag. Den sista för året, om man inte vill komma de tre sista dagarna innan vi åker hem förstås. Men det vill ingen. För alla vill fira Canada Day den första juli. Så jag sa mina första "hejdån" idag. Kommer bli en hel del sådana de kommande sju veckorna jag har kvar. 
Bästa Veronika och jag i solen som faktiskt kom fram idag
Och så jag och Marieke
Ella (Australien), Pia (Tyskland), Veronika (Tyskland) och jag

- Håller på för fullt att arrangera musik och lära mig nya låtar. Om två veckor ska vi ha den sista Woodland-konserten för året. Jättesorgligt för jag gillar dem... Jag och två andra tjejer ska (förhoppningsvis) spela "In My Life" och "Bring Him Home" från Les Miserables, samt "Gabriel's Oboe" från filmen The Mission. Alla tre är kanonfina låtar och eftersom vi är tre personer; en flöjt, en klarinett och en oboe, får vi ett solo var. 

- Choral Festival!! En av de bästa dagarna den här våren. Ca 10 körer från olika skolor kom till Woodland för att sjunga tillsammans. De kom ända från Toronto, Ottawa och Chatham m.m. Vi var närmare 400 personer så det lät otroligt mäktigt. Hela dagen spenderade vi tillsammans och sedan uppträdde vi på kvällen. Favoritsången var "Amani", en sång på swahili där vi fick klappa, stampa och sjunga till bongotrummor. Jag hoppas verkligen jag kan få tag i inspelningen av konserten. 

Varför har inte vi en skolkör hemma??

Om

Linnea Källgren

Hej! Mitt namn är Linnea och här kommer jag berätta om mitt liv som utbytesstudent i Kanada, på andra sidan jordklotet! Jag är 18 år och bor just nu i Kitchener, Ontario där jag bor i en värdfamilj och går på Woodland Christian High School. Jag åker med organisationen YFU!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela